Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Η Γεωμετρία στο Kali (2ο μέρος)

Άρθρο του εκπαιδευτή Ευάγγελου Ζορμπά, πληροφορίες www.jkd.gr

Η Φιλιππινέζικη πολεμική τέχνη Kali βασίζεται στην αποδοτική σωματική κίνηση και στην γεωμετρική γωνιοποίηση (Angulation & Zoning) των επιθέσεων ένοπλα και άοπλα! Στο παρόν άρθρο θα αναλύσω την γεωμετρία πίσω από τα χτυπήματα Ikis...

Τα χτυπήματα Ikis γίνονται με κάθε είδους όπλο, όπως ραβδί, μαχαίρι, σπαθί, pocket stick, καθώς και άοπλα συνήθως με hammer fists και hacks. Το Ikis εκτελείται με δύο διαγώνιες κινήσεις σε σχήμα "Χ".

Υπάρχουν 3 εκδοχές:  η πρώτη ονομάζεται Flat Ikis (Αμβλύ Χ) και χρησιμοποιείται κυρίως για στόχους ψηλά στο κρανίο.
Η δεύτερη εκδοχή ονομάζεται Squared Ikis (Ορθογώνιο Χ) ή αλλιώς το "Χ" και χρησιμοποιείται κυρίως για στόχους ψηλά στο κρανίο και μεσαία για τα χέρια και τον κορμό. Επίσης είναι αρκετά συνηθισμένη κίνηση στα ραβδιά για την δημιουργία ενός πέπλου ασπίδωσης (Armoring) για να μην μπορεί να πλησιάσει εύκολα ο αντίπαλος.
Η τρίτη εκδοχή ονομάζεται Tight Ikis (Σφιχτό Χ) ή αλλιώς το "V" και χρησιμοποιείται για στόχους ψηλά στο κρανίο, μεσαία για τα χέρια και τον κορμό και χαμηλά στα πόδια και γόνατα.
Η χρήση και των 3 εκδοχών Ikis συνδυαστικά δημιουργούν το σύμβολο "*", καλύπτοντας πλήρως τους στόχους του αντιπάλου.
Τα χτυπήματα Ikis μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αρχικό χρονικό στάδιο επίθεσης (Prefix) για να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο ώστε να κλείσει η απόσταση με ασφάλεια (Entry) ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τελικό χρονικό στάδιο επίθεσης (Suffix) για να επιφέρουν βαριά τελειωτικά πλήγματα στον αντίπαλο.

Η Φιλιππινέζικη πολεμική τέχνη Kali βασίζεται σε σωστή μηχανική χρήση του σώματος (Body Mechanics) και όχι απλά σε χρήση ωμής μυικής δύναμης! Η μυική δύναμη έχει περιορισμούς (κόπωση, ατροφία, ηλικία) ενώ η μηχανική ενέργεια του σώματος είναι αστείρευτη... 

Τα χτυπήματα Ikis εκμεταλλεύονται τις δυνάμεις της φύσης και τα καθιστούν εξαιρετικά αποδοτικά και ισχυρά! Η δύναμη αυτών των χτυπημάτων είναι συνδυασμός: Φυγόκεντρης Δύναμης (Centrifugal Force), Κεντρομόλου Δύναμης (Centripetal Force) και Βαρυτικής 'Ελξης (Gravitational Pull)...

Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  

Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).

Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html
Facebook: https://www.facebook.com/jkd.gr

Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση και τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αρθρογράφου!