Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Hakka Kuntao Silat DeThouars (2ο μέρος)

Άρθρο του εκπαιδευτή Ευάγγελου Ζορμπά, πληροφορίες www.jkd.gr

Η μαχητική τέχνη Hakka Kuntao Silat DeThouars είναι μία από τις πιο αποδοτικές μαχητικές τέχνες αυτοπροστασίας στον κόσμο... Δημιουργήθηκε από τον Willem De Thouars και αποτελεί μία πρόσμιξη Ινδονησιακών και Κινέζικων μαχητικών συστημάτων με σκοπό την ρεαλιστική αυτοάμυνα και αυτοπροστασία, άοπλα και ένοπλα.

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία της δομής και θεωρίες της τέχνης του Kuntao Silat:

1. Timing (Χρονισμός): Ο ασκούμενος δίνει έμφαση στην βελτίωση του χρονισμού των κινήσεών του σε σχέση με τον αντίπαλο και στην ενίσχυση της μυικής μνήμης (Muscle Memory) μέσω της επανάληψης. Με σωστό χρονισμό ένας πιο μικρόσωμος άνθρωπος μπορεί να υπερνικήσει έναν πιο μεγαλόσωμο και δυνατότερο αντίπαλο... Ο χρονισμός είναι υψίστης σημασίας για τον ασκούμενο, ενώ η ταχύτητα και η δύναμη είναι δευτερεούσης προτεραιότητας στην εξάσκηση.

2. Sensitivity (Ευαισθησία): Ανάπτυξη της κιναισθητικής αντίληψης (Kinesthetic Perception), αίσθηση και αντίληψη της κατάστασης του σώματος και της ισορροπίας του ασκούμενου, καθώς και του αντιπάλου.

3. Penetration (Διεισδυτικότητα): Τα βαλλιστικά χτυπήματα του ασκούμενου είναι πάντοτε διεισδυτικά με αποδοτική χρήση μηχανικής του σώματος και εκμετάλλευση της βαρυτικής δύναμης. Επίσης όλες οι επιθέσεις γίνονται διεισδύοντας μέσα στον χώρο του αντιπάλου από πολύ κοντινή απόσταση (Infighting).

4. Relaxation (Χαλαρότητα):  Επίγνωση των ψυχοσωματικών εντάσεων και αποβολή των εντάσεων από το μυοσκελετικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η ευαισθησία και η διεισδυτικότητα των χτυπημάτων.

5. Continuous Flow (Συνεχής Ροή): Η ικανότητα διασύνδεσης συνδυαστικών κινήσεων χωρίς διακοπές ή επαναφορές.

6. Adhesion (Προσκόλληση): 'Αμεση προσκόλληση πάνω στον αντίπαλο σε αρχικό χρονικό στάδιο για την απόκτηση ελέγχου των μελών και τερματισμό των επιθέσεων του αντιπάλου.

7. Ranging (Εμβέλεια): Μελέτη, κατανόηση και έλεγχος των πεδίων και αποστάσεων ανάμεσα στον ασκούμενο και τον αντίπαλο ή αντιπάλους.

8. Bamboo (Ευκαμψία): Μέσω της σωματικής γωνιοποίησης και ευκαμψίας επιτυγχάνονται ισχυρά χτυπήματα με αποστρακισμό.  

9. Off Timing (Αλλοίωση Χρονισμού): Αυθόρμητη αλλαγή της ταχύτητας, του ρυθμού και κάποιες φορές στιγμιαίες παύσεις ώστε ο αντίπαλος να μην μπορεί να χρονιστεί. Αυτό επιτυγχάνεται με πατήματα (Stomping) και κολαφισμούς (Slapping) προκαλώντας διανοητικό, οπτικό και ακουστικό αποπροσανατολισμό.

10. Explosiveness (Εκρηκτικότητα): Ο ασκούμενος καλλιεργεί συνεχώς την εκρηκτικότητα των χτυπημάτων από κατάσταση ηρεμίας και ακινησίας για μέγιστη απόδοση.

11. Compacting (Συμπύκνωση): Χρήση συμπυκνωμένης αλληλουχίας καταιγιστικων χτυπημάτων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για την κατατρόπωση του αντιπάλου.

12. The Thorn (Το αγκάθι): 'Οταν κάποιος πάει να πιάσει ένα τριαντάφυλλο θα τρυπηθεί από αγκάθια... Τα αγκάθια του σώματος είναι οι αγκώνες και τα γόνατα. 'Οταν κλειστεί η απόσταση ο αντίπαλος θα δεχτεί συνδυασμούς καταστροφικών χτυπημάτων με αγκωνιές και γονατιές...

13. Deception & Decoying (Εξαπάτηση & Παγίδευση): Απόκρυψη των τεχνικών, ψευδεπιθέσεις και έμμεσα χτυπήματα.

14. Destructions (Καταστροφές): Συστηματική καταστροφή των εισερχομένων επιθέσεων του αντιπάλου με χτυπήματα στα νεύρα, μυς και αρθρώσεις.

15. Body Armor (Σωματική Θωράκιση): Συνεχής τοποθέτηση του σώματος σε θέσεις κάλυψης και προστασίας κυρίως για την αποφυγή επιθέσεων μαχαιριών.

16. Trapping (Ακινητοποιήσεις): Στιγμιαίος μερικός έλεγχος και παγίδευση των μελών του αντιπάλου, με έμφαση στο Kuntao Silat στην δημιουργία ανισορροπίας και εξαρθρώσεων των κάτω άκρων του αντιπάλου.

17. Adaptation (Προσαρμοστικότητα): Ο ασκούμενος γίνεται προσαρμοστικός στην αντιμετώπιση κάθε πιθανού σεναρίου επίθεσης, ενέδρα, ένας προς έναν, μαζικές επιθέσεις, χρήση και αντιμετώπιση όπλων, εκμετάλλευση του περιβάλλοντος χώρου και αντικειμένων.

18. Off-Balancing (Ανισορροπία): Η αποδόμηση και η πρόκληση ανισορροπίας στον αντίπαλο είναι από τις πρωταρχικές στρατηγικές της τέχνης του Kuntao Silat, με χρήση τεχνικών τραβήγματος και σπρωξίματος ο αντίπαλος αποδιοργανώνεται και βρίσκεται σε μία κατάσταση αίσθησης σωματικής πτώσης, ανίκανος να χρησιμοποιήσει τα μέλη του ή τα όπλα του...


Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  

Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).

Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html

Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση και τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αρθρογράφου!