Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Σε τι διαφέρει η μαχητική τέχνη Jeet Kune Do;

Άρθρο του εκπαιδευτή Ευάγγελου Ζορμπά, πληροφορίες www.jkd.gr

Οι μαχητικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα εστιάζουν σε ένα ή το πολύ δύο μαχητικά πεδία, για παράδειγμα: Το Taekwondo εστιάζει στα λακτίσματα (Kicking), η Πυγμαχία εστιάζει στα χτυπήματα με πυγμές (Punching), το Muay Thai εστιάζει στα χτυπήματα με γόνατα και αγκώνες (Kneeing, Elbowing), η Ελληνορωμαική πάλη και το Judo εστιάζουν στην πάλη και ρίψεις (Grappling), το Aikido εστιάζει στις λαβές και ρίψεις (Joint Locking) και το Brazilian Jiu Jitsu εστιάζει στην πάλη εδάφους (Ground Grappling).
  
Η μαχητική τέχνη Jeet Kune Do (JKD) εστιάζει σε όλα τα πιθανά πεδία μάχης (Multi Range Art): Λακτίσματα, Πυγμαχία, Trapping, Όρθια Πάλη, Πάλη Εδάφους, Μάχη Εδάφους και Μαζικές Επιθέσεις. Σκοπός της τέχνης JKD είναι η επιβίωση του ασκούμενου σε καταστάσεις αυτοπροστασίας και όχι η διάκρισή του σε κάποιο μαχητικό αγώνισμα.  

Οι περισσότερες μαχητικές τέχνες διδάσκουν στον ασκούμενο διαφορετικές τεχνικές για αρχάριους, διαφορετικές για προχωρημένους, άλλες ως δήθεν μυστικές, άλλες ως παραδοσιακές, άλλες σύγχρονες, ξεχωριστές για αυτοάμυνα, για αγώνες κοκ. Όλα αυτά συνήθως είναι τεχνάσματα για να διατηρήσουν την εμπορική σχέση με τον “πελάτη” ασκούμενο. Στην πραγματικότητα οι τεχνικές δεν κερδίζουν τις μάχες. Το κλειδί της αξιομαχητικότητας είναι οι ανώτερες μαχητικές δεξιότητες.

Στο JKD δεν υπάρχουν ούτε μυστικές ούτε προχωρημένες τεχνικές. Η εστίαση του ασκούμενου δεν κατευθύνεται στην στείρα μιμητική εξάσκηση τεχνικών, αλλά σε επιστημονικές αρχές (Scientific Principles) διαχείρισης των μαχητικών πεδίων και ανάπτυξης ανώτερων αθλητικών δεξιοτήτων (Attributes), αυξάνοντας την προσαρμοστικότητα και απόδοση σε ρεαλιστικές καταστάσεις αυτοπροστασίας.

Τα μαχητικά αγωνίσματα διεξάγονται με συμμετρικό τρόπο: οι αγωνιζόμενοι πρέπει έχουν το ίδιο βάρος, συνήθως ίδια ηλικία, ίδιο φύλο και επίπεδο γνώσεων. Σε πραγματική μάχη επιβίωσης δεν υπάρχουν οι προαναφερόμενες κατηγορίες... 

Στο JKD ο ασκούμενος πρέπει να μπορεί να κάνει μάχη με ασύμμετρο τρόπο: γυναίκα εναντίον άνδρα, ελαφρύτερος με βαρύτερο, κοντός με ψηλό και το πιο σημαντικό η αντιμετώπιση μαχητή διαφορετικής τεχνοτροπίας. Σχεδόν σε όλες τις τέχνες ο ασκούμενος μαθαίνει να αντιμετωπίζει μόνο την δική του τεχνοτροπία και αυτό είναι πολύ σοβαρός περιορισμός, ο λάκτης αντιμετώπιζει λάκτες, ο πυγμάχος αντιμετωπίζει πυγμάχους και ο παλαιστής αντιμετωπίζει παλαιστές. 

Η μαχητική τέχνη JKD πρωτοτυπεί σε αυτόν τον τομέα, στην ολιστική αντιμετώπιση αντιπάλων από διαφορετικές τέχνες, με στρατηγική γρήγορου ελιγμού προς μαχητικό πεδίο όπου ο αντίπαλος υστερεί ώστε ο ασκούμενος στο JKD να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης.

Τα μαχητικά αγωνίσματα διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και απαγορευτικούς περιορισμούς. Στην ερώτηση τι τεχνικές έχει η μαχητική τέχνη του JKD, η απάντηση είναι αρκετά απλή: οι τεχνικές που απαγορεύονται στα μαχητικά αγωνίσματα, δηλαδή χτυπήματα στα μάτια, στον λαιμό, στην παραγκεφαλίδα, στα γεννητικά, στα γόνατα, στις κνήμες, χτυπήματα με το κεφάλι, δαγκώματα... 

Η ύλη πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
1. Τεχνικές χτυπημάτων με τα χέρια και τους αγκώνες
2. Τεχνικές λακτισμάτων και χτυπημάτων με τα γόνατα
3. Τεχνικές κλειδωμάτων αρθρώσεων
4. Τεχνικές πνιγμών και ασφυξίας
5. Πάλη (όρθια και εδάφους), ρίψεις, τεχνικές takedown και sweeping
6. Ανορθόδοξες τακτικές

Προπονητικά στο JKD χρησιμοποιούνται δύο βασικοί πυλώνες σύγχρονων μεθόδων αθλητικής και μαχητικής ανάπτυξης:

1. Equipment Training
Προπονητική χρήση Focus Mitts (γάντια στόχοι), Heavy Bags (πυγμαχικοί σάκοι), Thai Pads (στοχοι ΠΑΟ), Kicking Shield (ασπίδα λατισμάτων), κτλ.

2. Cross Training
Διασταυρωμένη προπόνηση σε Filipino Kali Sticks, Kali Knife, Kuntao Silat και ποικίλη χρήση διαφόρων προπονησιολογικών μεθόδων όπως: MMA Circuits, Body Weight Exercises, Isometrics, Isotonics, Isokinetics, Progressive Resistance Exercises, Core Stability Exercises, Stability Ball, TRX Suspension, Kettlebells, κτλ.

Jeet Kune Do: Σύγχρονοι μέθοδοι προπονησιολογίας, αποδοτικές τεχνοτροπίες αυτοπροστασίας για τον ολοκληρωμένο μαχητή, για τον σοβαρό ασκούμενο και πάνω από όλα για τον σκεπτόμενο άνθρωπο!

Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  

Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).

Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html
Facebook: https://www.facebook.com/jkd.gr

Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση και τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αρθρογράφου!