Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Φιλιππινέζικη Πολεμική Τέχνη Kali

Οι περισσότερες “παραδοσιακές τέχνες” έχουν μία προσκόλληση σε τυπολατρείες και στην διατήρηση μη πρακτικών τεχνικών του παρελθόντος... Σε αντίθεση η Φιλιππινέζικη πολεμική τέχνη Kali δίνει έμφαση στην λειτουργικότητα και εκμάθηση θεωριών και ύλης όπου ο ασκούμενος μπορεί να πειραματιστεί, να προσαρμόσει και να εξελίξει.

Ο Bruce Lee είχε πει ότι η λειτουργική πολεμική τέχνη δεν έχει καμία σχέση με μαχητικό αγώνισμα. Τα μαχητικά αγωνίσματα έχουν περιορισμούς, κανόνες διεξαγωγής και κανόνες ασφαλείας, σε αντίθεση οι αληθινές συμπλοκές στατιστικά μπορεί να περιλαμβάνουν πολλαπλούς αντιπάλους και ίσως αντιμετώπιση κάποιου είδους όπλου... Σκοπός ενός μαχητικού αγωνίσματος είναι η νίκη σε έναν αγώνα, σκοπός της τέχνης Kali είναι η επιβίωση σε συμπλοκή στον δρόμο...

Λειτουργικότητα σημαίνει αναγνώριση των περιορισμών...

Η κάθε τέχνη έχει περιορισμούς. Οι πυγμάχοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την πάλη και οι παλαιστές δεν είναι εξοικειωμένοι με την πυγμαχία και φυσικά και οι μεν και οι δε δεν έχουν την παραμικρή ιδέα από όπλα... Λειτουργικότητα στις πολεμικές τέχνες είναι η αναγνώριση των περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας!  Αντί να πιστεύουμε ότι κατέχουμε την “αλήθεια” και ότι όλοι οι άλλοι έχουν παραπλανηθεί, πρέπει αντικειμενικά να αξιολογήσουμε με βάση το τι λειτουργεί. Εάν κάτι δεν λειτουργεί πρέπει να απορρίπτεται. Υιοθετώντας τις αρχές και θεωρίες πίσω από τεχνικές που λειτουργούν στην προπόνησή μας, αντί να ακολουθούμε τυφλά και μιμητικά τεχνικές αμφιβόλου απόδοσης.

Γιατί εκπαίδευση με όπλα;

Το Kali είναι οπλική πολεμική τέχνη. Η πλειοψηφία των απλών ανθρώπων, αγνοεί την ανάγκη της απόκτησης έστω μίας βασικής κατανόησης και επάρκειας γνώσης αντιμετώπισης όπλων για λόγους αυτοάμυνας.

Εάν ρωτηθούν γιατί, προβαλούν αρκετά λογικά επιχειρήματα, όπως: “δεν επιτρέπεται η οπλοφορία και η οπλοχρησία”, “δεν βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση”, “όπλα έχουν μόνο οι εγκληματίες” ή “τα όπλα αποτελούν κομμάτι του παρελθόντος”.

Η ενασχόληση με οπλομαχία και οπλοτεχνική κατάρτιση μπορεί εσφαλμένα να θεωρηθεί περιττή ή ένα γραφικό κατάλοιπο του παρελθόντος ή στην χειρότερη περίπτωση ότι κάποιος έχει κοινωνιοπαθητικές τάσεις.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια...

Το γεγονός είναι ότι τα παραπάνω επιχειρήματα πέφτουν μακριά, όταν το άτομο είναι στη πλευρά αποδοχής της σωματικής συμπλοκής, όπως μια ληστεία. Είναι τότε που η αδυναμία να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο λόγω άγνοιας και έλλειψης προετοιμασίας αποκαλύπτεται με συντριπτικό βίωμα. Το άτομο θα αντιδράσει κατηγορώντας την κοινωνία, την κυβέρνηση ή την αστυνομία για την αδυναμία προστασίας του. Αλλά το μόνο πράγμα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα κάνει είναι να εξετάσει τον εαυτό του και την αποτυχία του να προετοιμαστεί. Είναι προφανές ότι τα λογικά επιχειρήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργική πολεμική τέχνη ήταν ένα κάλυμμα για ένα βαθιά ριζωμένο φόβο της σωματικής επίθεσης.

Σίγουρα δεν πρέπει να μεγαλοποιούμε τις καταστάσεις και να θεωρούμε ότι ελλοχεύουν παντού ένοπλοι δράστες. Ευτυχώς, αυτό το είδος της βίας είναι ένα σπάνιο περιστατικό. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτού του είδους επιθέσεων εάν συμβούν έχουν ένα μεγάλο τίμημα για τους ανθρώπους σωματικά και ψυχολογικά. Κατά έναν τρόπο είναι παρόμοιος με τον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πυρκαγιές είναι σχετικά σπάνιες, παρόλα αυτά τα κτίρια είναι εξοπλισμένα με πυροσβεστήρες, συναγερμούς καπνού, και οι εργαζόμενοι σε γραφεία απαιτείται να συμμετάσχουν στην διεξαγωγή γυμνασίων πυρκαγιάς. Αυτό είναι επειδή γνωρίζουμε ότι η ζημιά μπορεί να είναι καταστροφική και ότι η πρόληψη και προετοιμασία είναι σωτήρια.

Μια παρόμοια γραμμή σκέψης σε σχέση με τα όπλα είναι αναγκαία για όποιον ασχολείται σοβαρά με την έννοια της αυτοάμυνας, η πρόληψη και προετοιμασία είναι σωτήρια.

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν μία παραδοσιακή πολεμική τέχνη, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για μία συμπλοκή, σχεδόν σε όλα τα παραδοσιακά συστήματα, εάν και εφόσον υπάρχουν όπλα στην ύλη, αυτά θα τα διδαχθούν όταν συνήθως έχει ολοκληρωθεί η εκμάθηση της άοπλης μάχης. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει κάποιος με όπλα μετά από πολλά χρόνια μετά την απόκτηση της μαύρης ζώνης. Η λογική είναι κατανοητή, ο ασκούμενος πρέπει να δείξει αφοσίωση, να γίνει έμπιστος και ικανός για να του επιτραπεί η απόκτηση της επικίνδυνης γνώσης των όπλων.

Δυστυχώς όμως οι εγκληματίες, χωρίς εκπαίδευση ή γνώση πολεμικών τεχνών, μεταφέρουν και χρησιμοποιούν όπλα... 

Στην πολεμική τέχνη Kali η εκμάθηση όπλων γίνεται κατευθείαν από την αρχή εκπαίδευσης του ασκούμενου για την πιο άμεση ένταξη και εξοικείωσή του με την οπλομαχία!

Το Kali είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες και πρακτικές τέχνες στην γη, έχοντας μεθοδική προοδευτική κατάρτιση και αξιόπιστη εφαρμογή των τεχνικών σε καταστάσεις αυτοάμυνας, χάρις στην εντρύφηση σε όλα τα άοπλα μαχητικά πεδία (λακτίσματα, πυγμαχία, πάλη, μαζικές επιθέσεις), καθώς και σε κατάρτιση σε ένοπλα μαχητικά πεδία (ραβδιά, μαχαίρια, αυτοσχέδια όπλα) όπου είναι η εξειδίκευση της τέχνης!

Το Kali είναι ένα πλήρες σύστημα πολεμικών τεχνών από τις Φιλιππίνες.  Η λέξη Kali προέρχεται από το συνδυασμό δύο λέξεων Kamot - το σώμα και Lihut - κίνηση, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει κίνηση του σώματος.

Η εκμάθηση της τέχνης Kali αναπτύσει εξαιρετικές δεξιότητες σε άοπλη και ένοπλη μάχη, και λειτουργικότητα σε αυτοάμυνα αστικού περιβάλλοντος, όπου αυτά τα σενάρια πολύ συχνά περιλαμβάνουν πολλαπλούς επιτιθέμενους και όπλα.

Η τέχνη Kali περιλαμβάνει πιο αναλυτικά τα εξής διδακτικά υποσυστήματα:

1)  Εκπαίδευση σε μονό όπλο μεσαίου μεγέθους (πχ. ραβδί), εδώ ο ασκούμενος εξοικειώνεται κινησιολογικά, αποκτά ροή και σωστά body mechanics.

2)  Εκπαίδευση σε δύο όμοια όπλα μεσαίου μεγέθους (πχ. δύο ραβδιά), εδώ ο ασκούμενος γίνεται αμφίχειρας και μαθαίνει να συνεχίζει την ροή με ακολουθίες χτυπημάτων και με τα δύο χέρια, καθώς και η δεξιότητα του χρονισμού αυξάνεται.

3)  Εκπαίδευση με δύο ανόμοια όπλα διαφορετικής τεχνοτροπίας (πχ. μαχαίρι και ραβδί), εδώ ο εγκέφαλος καλείται ταυτόχρονα να κινεί εντελώς διαφορετικά το ένα χέρι με μικρές κοφτές κινήσεις και διαφορετικά το άλλο χέρι με μεγαλύτερες αρμονικές κινήσεις, έτσι αυξάνεται η ικανότητα του ασκούμενου για πολλαπλές εγκεφαλικές ενέργειες.

4)  Εκπαίδευση με δύο όπλα μικρού μεγέθους (πχ. δύο μαχαίρια), εδώ ο ασκούμενος μαθαίνει να χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια σε συγχρονισμό, με διαφορετικές κινήσεις στο δεξί και διαφορετικές στο αριστερό.

5)  Εκπαίδευση σε μονό όπλο μικρού μεγέθους (πχ. ένα μαχαίρι), εδώ ο ασκούμενος μαθαίνει να μπορεί να εκτελεί τις ίδιες τεχνικές είτε με αριστερό, είτε με δεξί, με την ίδια ευκολία.

6)  Εκπαίδευση σε Palm Stick (Μικρό ραβδί που χωράει στο μέγεθος της παλάμης), εκμάθηση σωστής στόχευσης και εύρεσης στόχων με ακρίβεια.

7)  Άοπλη εκπαίδευση σε πυγμαχία, λακτίσματα, χρησιμοποίηση αγκώνων και γονάτων, νευρικές καταστροφές, trapping σε όλο το σώμα, πάλη, κλειδώματα, χτυπήματα με τους πήχεις, με το κεφάλι κτλ.

8)  Εκπαίδευση σε μονό όπλο μεγάλου μεγέθους (πχ. κοντάρι) και εκπαίδευση χρησιμοποίησης μονού όπλου μεσαίου μεγέθους με δύο χέρια (πχ. βαρύ ραβδί)

9)  Εκπαίδευση σε εύκαμπτα όπλα (πχ. μία δερμάτινη ζώνη, μαστίγιο)

10)  Ρίψη όπλων σε κοντινή απόσταση Short Range Projectiles (πχ. ρίψη μαχαιριών ή πετρών)

11)  Ρίψη όπλων σε μακρινή απόσταση Long Range Projectiles (πχ. βέλη, σφεντόνα).

12)  Μελέτη ιστορίας, φιλοσοφίας κτλ.
Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  
Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος). 
Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946781911

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html