Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Stick Sparring

Άρθρο του εκπαιδευτή Ευάγγελου Ζορμπά, πληροφορίες www.jkd.gr

Στην Φιλιππινέζικη Πολεμική Τέχνη Kali το Stick Sparring (γύμνασμα αναμέτρησης με ραβδιά) εξυπηρετεί στο γεφύρωμα των τεχνικών γυμνασμάτων με ρεαλιστικές εφαρμογές. Αποτελεί ένα πολύτιμο προπονητικό και διαγνωστικό εργαλείο για τον ασκούμενο, ένα πεδίο δοκιμών με το οποίο μπορεί να εξακριβώσει τις αδυναμίες του, να βελτιώσει την τεχνική του και να μάθει να λειτουργεί υπό πίεση.
Οφέλη Stick Sparring
Βελτίωση της αυτοπεποίθησης, της ταχύτητας αντίδρασης, της ταχυδύναμης, του οπτικό-κινητικού συντονισμού και της προσαρμοστικότητας αντιμετώπισης οπλικών επιθέσεων από απρόβλεπτες γωνίες. Μείωση των τηλεγραφικών κινήσεων, αύξηση της αίσθησης χρονισμού, ευκινησίας και ενίσχυση της αναγνώρισης εκτεθειμένων στόχων.

Μέθοδοι Stick Sparring
Distance Sparring
Οι ασκούμενοι βρίσκονται σε μακρινή απόσταση μεταξύ τους (Largo Mano Range), περίπου 3 μέτρα. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος υλοποίησης συνδυαστικών χτυπημάτων με μειωμένη επαφή, δοκιμή της κινησιολογίας των ποδιών, ανάλυσης της κίνησης του αντιπάλου και ανάπτυξης αντανακλαστικών κινήσεων. 

Και οι δύο ασκούμενοι δεν εστιάζουν σε αμυντικές τεχνικές αλλά έχουν επιθετική στρατηγική και συνεχή κίνηση των ραβδιών.Technical Sparring
Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στους ασκούμενους να εξερευνήσουν και να δοκιμάσουν τεχνικές ενώ συνεχίζουν να ακολουθούν μία συγκεκριμένη ακολουθία ροής ή τεχνικής δομής, με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων αντεπίθεσης. Διεξάγεται με μίξη συνεργασίας και ανταγωνισμού παράλληλα, σε μακρινή (Largo Mano Range), μεσαία (Medio Range) και κοντινή απόσταση (Corto Range).

Limited Target Contact Sparring
Συνήθως αυτή η μέθοδος διεξάγεται με την χρήση κάποιου προστατευτικού εξοπλισμού, με περιορισμένους και συγκεκριμένους στόχους επαφής, με σκοπό την ανάπτυξη τακτικών μάχης, εφαρμογή επιθέσεων ψηλά και χαμηλά, αντεπιθέσεις σε χαμηλές επιθέσεις και έμφαση στην άμυνα και προστασία του χεριού που έχει το ραβδί.

Segmented Contact Sparring
Σε αυτήν την μέθοδο οι συμπλοκές είναι χρονικά σύντομες και σταματάνε όταν επιτευχθεί ο σκοπός, συνήθως κάποιο μοιραίο χτύπημα και οι ασκούμενοι  επαναλαμβάνουν αυτήν την διαδικασία πολλές φορές. Σκοπός είναι η ανάπτυξη της ταχύτητας αντίδρασης και εντόπισης των τηλεγραφικών κινήσεων του αντιπάλου.

Continuous Contact Sparring
Σε αυτήν την μέθοδο οι ασκούμενοι αδιάκοπα ανταλλάσουν πλήγματα, με σκοπό να αυξήσουν την προσαρμοστικότητά τους σε ένα μη συγκαταβατικό περιβάλλον πίεσης και στρες και πνευματικά να επιμένουν και να υπομένουν, χωρίς να εγκαταλείπουν, ενώ δέχονται ένα καταιγισμό χτυπημάτων.

Full Contact Stick Sparring
Πλήρους επαφής αναμέτρηση με προστατευτικό εξοπλισμό, συνήθως με χρήση ραβδιών Rattan, όπου οι ασκούμενοι εκτός από την χρήση των ραβδιών μπορούν να λακτίσουν, να πυγμαχίσουν, να παλαίψουν και να κάνουν μάχη εδάφους.

Κατηγορίες Stick Sparring
Ένα ραβδί εναντίον ενός ραβδιού
Ένα ραβδί εναντίον δύο ραβδιών
Δύο ραβδιά εναντίον δύο ραβδιών
Κοντάρι εναντίον ενός ραβδιού
Κοντάρι εναντίον δύο ραβδιών
Espada Y Daga (χρήση μαχαιρού και ραβδιού)
Nguni style rules (ένα ραβδί για άμυνα και ένα για επίθεση) 
Kalasag (ασπίδα και ραβδί)
Ανόμοια όπλα
Εξοπλισμός Stick Sparring
Ανάλογα με την περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ραβδιά Rattan ή ραβδιά padded (με κάλυψη αφρώδους υλικού), γάντια για Stick Sparring, επικαλαμίδες, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, προστατευτική μασέλα, σπασουάρ, προστατευτική κάσκα ή προστατευτικά γυαλιά ασφαλείας.


Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  

Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).

Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html

Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση και τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αρθρογράφου!