Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Balisong Filipino Kali Butterfly Knife

Άρθρο του εκπαιδευτή Ευάγγελου Ζορμπά, πληροφορίες www.jkd.gr

Το Balisong είναι ευρέως γνωστό ως "Μαχαίρι Πεταλούδα".  Προέρχεται από τις Φιλιππίνες και η λέξη Balisong σημαίνει "σπασμένο κέρατο", λόγω της ιδιαίτερης ανατομίας του όπλου που έχει δύο κινούμενες λαβές η λεπίδα. Ιστορικές αναφορές από το 800 μ.Χ. αναφέρουν ότι το Balisong δημιουργήθηκε αρχικά ως πρακτικό εργαλείο για τον τεμαχισμό και καθαρισμό μεγάλων ψαριών από ιχθυοπώλες. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι τα αρχικά Balisong ξεπερνούσαν το μισό μέτρο σε μέγεθος... Μέχρι την βιομηχανική επανάσταση τα συνηθισμένα όπλα των Φιλιππινέζων ήταν οι ματσέτες (Itak, Bolo, Barong)...

Το 1905 μ.Χ. ο κατασκευαστής μαχαιριών Perfecto De Leon από την επαρχία Batangas των Φιλιππίνων δημιούργησε τα πρώτα Balisong με μικρό μέγεθος, περίπου 29 εκατοστών, και θεωρείται ο εφευρέτης των σύγχρονων Balisong. Από αυτό το ιστορικό σημείο οι Φιλιππινέζοι άρχισαν να προτιμούν τα Balisong σε σχέση με τις ματσέτες, γιατί ήταν ελαφρύτερα, μικρότερα σε μέγεθος και μπορούσαν να τα μεταφέρουν πάνω τους χωρίς να φαίνονται.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Αμερικανοί στρατιώτες και Φιλιππινέζοι μετανάστες μετέφεραν το Balisong στις ΗΠΑ... Τέλη του '70 αρχές της δεκαετίας του '80, άρχισαν να παράγονται μαζικά Balisong από την εταιρία Pacific Cutlery που αργότερα μετονομάστηκε σε Benchmade.

Το λογότυπο της εταιρίας ήταν μία πεταλούδα. Ο κόσμος μέχρι τότε δεν γνώριζε το επίσημο όνομα του όπλου ως Balisong, ούτε την Φιλιππινέζικη προέλευση της τεχνοτροπίας και επειδή έβλεπαν πάνω στο όπλο μία πεταλούδα το ονόμασαν ως "Μαχαίρι Πεταλούδα"...

Υπάρχουν 2 τεχνοτροπίες κατασκευής των Balisong:
1) Batangas Balisong
Είναι τα πιο διαδεδομένα και η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι η κόψη της λεπίδας είναι στραμμένη προς την λαβή με την ασφάλεια (Bite Handle). Η ασφάλεια του Balisong ονομάζεται Latch.
2) Manilla Balisong
Είναι πιο σπάνια και η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι η κόψη της λεπίδας είναι στραμμένη προς την λαβή που δεν έχει ασφάλεια (Safe Handle).

Το Balisong είναι αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης στην Φιλιππινέζικη πολεμική τέχνη Kali, ως εκπαιδευτικό εργαλείο αυξάνει την επιδεξιότητα των χεριών και δακτύλων (Dexterity), ενισχύει τον συγχρονισμό (Co-ordination) και χρονισμό (Timing).

Το Balisong έχει 3 μαχητικές τεχνοτροπίες στην Φιλιππινέζικη πολεμική τέχνη Kali:
1) Impact Weapon
Κλειστό το Balisong αποτελεί ένα όπλο κρούσεως ως pocket stick ή palm stick.
2) Flexible Weapon
Κατά την διάρκεια κίνησης ανοίγματος και κλεισίματος, το Balisong αποτελεί ένα εύκαμπτο όπλο επίθεσης με "μαστιγώματα" σε ευαίσθητους στόχους του ανθρώπινου σώματος (δάκτυλα, μύτη και οστά).
3) Edged Weapon
Ανοικτό το Balisong χρησιμοποιείται ως ένα κανονικό μαχαίρι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρα βίντεο όπου παρουσιάζουν αναρίθμητες κινήσεις με Balisong, αυτά ΔΕΝ έχουν καμία σχέση με την τέχνη Kali και είναι αυθαίρετες δημιουργίες ανθρώπων που το βλέπουν ως ένα παιχνίδι επιδεξιότητας...


Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  

Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).

Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html

Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση και τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αρθρογράφου!