Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

JKD Survival Strategies

Άρθρο του εκπαιδευτή Ευάγγελου Ζορμπά, πληροφορίες www.jkd.gr

Οι μαχητικές τέχνες έχουν ένα τεράστιο εύρος τεχνικών για κάθε σενάριο και περίπτωση που συσχετίζονται με καταστάσεις αντιμετώπισης περιστατικών αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας. Η χρονική έκβαση και ο γρήγορος τερματισμός μίας άοπλης συμπλοκής είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιβίωση! Η ωμή ανταλλαγή βαλλιστικών χτυπημάτων είναι μία χρονοβόρα και ενεργοβόρα διαδικασία που παρατείνει την χρονική έκβαση της συμπλοκής, με αυτό τον τρόπο δυστυχώς και οι δύο πλευρές (αμυνόμενος - επιτιθέμενος) δέχονται επικίνδυνα θλαστικά τραύματα, αυτού του είδους η τακτική μόνο αυτοκτονική μπορεί να χαρακτηριστεί...  Για την μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων επιβίωσης ο ασκούμενος πρέπει να επικεντρωθεί στις στρατηγικές επιθέσεις στις εξής δομές της ανθρώπινης φυσιολογίας:

A: Air (Αναπνευστικό Σύστημα)
B: Blood (Κυκλοφορικό Σύστημα)
C: Consciousness (Συνείδηση)
D: Dislocation (Εξάρθρωση)
E: Escape (Διαφυγή)

A: Air (Αναπνευστικό Σύστημα)
Όταν προκληθεί για οποιοδήποτε λόγο διακοπή της ομαλής διαδικασίας της αναπνευστικής λειτουργίας αυτόματα προκαλούνται αντανακλαστικοί σπασμοί στο σώμα, απώλεια ελέγχου και κίνησης των μελών και εάν συνεχιστεί χρονικά η διακοπή τότε προκαλείται λιποθυμία! Αυτό επιτυγχάνεται με λαβές πνιγμού, στραγγαλισμού και ασφυξίας (τραχεία, στόμα, μύτη), βαλλιστικά χτυπήματα στο διάφραγμα ή στην τραχεία και από ασφυκτική συμπίεση του θώρακα (Bodylock, Knee Mount)...

B: Blood (Κυκλοφορικό Σύστημα)
Το αίμα μεταφέρει στον εγκέφαλο και στα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος οξυγόνο, οποιαδήποτε διαταραχή στην πίεση του αίματος ή στην διακοπή της ροής κυκλοφορίας προκαλεί προσωρινή απώλεια της συνείδησης, ζάλη, σκοτοδίνη, αστάθεια ή επιφέρει λιποθυμία... Αυτό επιτυγχάνεται με χτυπήματα στις καρωτίδες αρτηρίες στον λαιμό ή με κεφαλοκλειδώματα!

Οι 2 πιο κοινές αιτίες της λιποθυμίας είναι:

1) Το αγγειοπνευμονογαστρικό αντανακλαστικό, το οποίο προκαλεί την επιβράδυνση των καρδιακών παλμών και την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Ως αποτέλεσμα, έχει τη συγκέντρωση αίματος στο κάτω μέρος του σώματος και την τροφοδοσία του εγκέφαλου με λιγότερο αίμα. Αυτό το αντανακλαστικό μπορεί να προκληθεί είτε από εσωγενείς παράγοντες όπως το στρες, τον πόνο, το φόβο, το κράτημα της αναπνοής, είτε από εξωγενείς όπως χτυπήματα στο διάφραγμα.

2) Η ορθοστατική υπόταση ή μια ξαφνική πτώση στην πίεση του αίματος λόγω αλλαγής θέσης. Αυτό μπορεί να προκληθεί από παλαιστικές ρίψεις.

C: Consciousness (Συνείδηση)
Πρόκληση εγκεφαλικής διάσεισης που επιτυγχάνεται με βαλλιστικά χτυπήματα στο κρανίο. Για πάραδειγμα: Hook Punch στο πηγούνι, χτύπημα με τον αγκώνα στο πρόσωπο ή με χτύπημα με το κεφάλι (Headbutt)... Eγκεφαλική διάσειση είναι η παροδική λειτουργική διαταραχή του εγκεφάλου και μπορεί να επιφέρει άμεση λιποθυμία ή άμεση απώλεια της συνείδησης (που διαρκεί από κάποια δευτερόλεπτα μέχρι το πολύ 1 ώρα). Ο αντίπαλος παρουσιάζει τάση προς έμετο, κεφαλαλγία, ίλιγγο, αδυναμία συγκέντρωσης και περνά από ένα συγχυτικό στάδιο με βραχεία αμνησία...

D: Dislocation (Εξάρθρωση)
Η πρόκληση μηχανικής δυσλειτουργίας στο ανθρώπινο μυοσκελετικό σύστημα έχει ως άμεση συνέπεια την εκμηδένιση της αξιομαχητικότητας του αντιπάλου! Αυτό επιτυγχάνεται με τεχνικές εξαρθρώσεων, λακτισμάτων στα γόνατα, πρόκληση διαστρεμμάτων ή ακόμα και καταγμάτων... Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην αποφυγή αυτοτραυματισμού των κόμπων στις πυγμές και στην πρόκληση διαστρέμματος στους καρπούς των χεριών! Οι πυγμές και οι καρποί είναι εξαιρετικά ευαίσθητα εργαλεία εξού και παρατηρούμε ότι στις περισσότερες μαχητικές τέχνες γίνεται περίδεση του καρπού και της πυγμής με επιδέσμους (Bandages) και χρήση γαντιών...



E: Escape (Διαφυγή)
Η διαφυγή, εάν είναι εφικτή, πριν εξελιχθεί μία κατάσταση σε βίαιη συμπλοκή (Pre-Conflict), είναι η καλύτερη επιλογή και δεν αποτελεί πράξη δειλίας! Στον νου ενός συνειδητοποιημένου ασκούμενου μαχητικών τεχνών πρέπει να είναι στην κορυφή των στρατηγικών επιλογών επιβίωσης!


Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  

Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).

Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html

Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση και τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αρθρογράφου!