Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Kerambit

Άρθρο του εκπαιδευτή Ευάγγελου Ζορμπά, πληροφορίες www.jkd.gr

Το Kerambit είναι μία αγκιστρωτή λεπίδα προερχόμενη από την Νοτιοανατολική Ασία. Στην Ινδονησία και στην Μαλαισία προφέρεται ως Kerambit και στις Φιλιππίνες προφέρεται ως Karambit.

Η προέλευση του Kerambit, βάσει ιστορικών αναφορών από τις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ., προέρχεται από την Δυτική Σουμάτρα και εφευρέθηκε από την φυλή Minangkabau.

Το Ινδονησιακό αρχιπέλαγος ήταν εμπορικό σταυροδρόμι, με κύριο εμπόριο τα μπαχαρικά. Άραβες έμποροι είχαν μαζί τους πάντοτε ένα κυρτό μαχαίρι, εξαιρετικά διαδεδομένο στην Μέση Ανατολή, το οποίο ονομάζεται Janbiya. Η φυλή Minangkabau μιμήθηκε την κυρτή ανατομία αυτού του μαχαιριού και πρόσθεσε ένα δακτυλίδι (Safety Ring) στην άκρη...

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως γεωργικό εργαλείο για την συλλογή ριζών, βολβών και κόψιμο των σταχιών του ρυζιού. Μέσω του εμπορικού δικτύου της Ινδονησίας το Kerambit διαδόθηκε και σε άλλες γειτονικές χώρες: Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ (Μπούρμα), Ταιλάνδη και Φιλιππίνες.

Ιστορικές αναφορές, Ευρωπαίων ιστορικών, περιγράφουν ότι ο βασικός οπλικός εξοπλισμός των Ινδονήσιων στρατιωτών ήταν μία λόγχη στα χέρια τους, ένα κυματιστό σπαθί (Kris) με θηκάρι (Sheath), τοποθετημένο είτε στην πλάτη τους είτε στην μέση, καθώς μετέφεραν βοηθητικά και ένα Kerambit που θα χρησιμοποιούσαν μόνο στην περίπτωση που θα έχαναν τα άλλα όπλα τους.

Επίσης το Kerambit έγινε εξαιρετικά δημοφιλές ως όπλο αυτοάμυνας - αυτοπροστασίας για γυναίκες, οι οποίες το μετέφεραν κρυμμένο είτε στα μαλλιά τους, είτε στην παραδοσιακή ενδυμασία τους (Sarong).

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι Kerambit, βάση μεγέθους:

1) Female Kerambit. Το θηλυκό Kerambit είναι μικρού μεγέθους, στο μέγεθος μίας παλάμης, η αιχμή εξέχει πολύ λίγο από την πυγμή που το κρατάει και είναι σχεδόν αόρατο... Στο παρελθόν ήταν συνηθισμένη πρακτική να εμποτίζουν το θηλυκό Kerambit σε δηλητήριο, έτσι ώστε ακόμα και με ένα απλό τσίμπημα της λεπίδας μπορούσαν να επιφέρουν θανάτωση...

2) Male Kerambit. Το αρσενικό Kerambit είναι μεγάλου μεγέθους, η αιχμή εξέχει πάρα πολύ από την πυγμή που το κρατάει, ώστε ο μαχητής να αξιοποιεί την αποδοτική μηχανική της πιστολοειδούς λαβής... Οι μοντέρνες εκδοχές των σύγχρονων Kerambit είναι συνήθως κατά κόρον αρσενικά Kerambit...

Σε κάθε γεωγραφική περιοχή του Ινδονησιακού και Μαλαισιανού αρχιπελάγους βρίσκει κανείς πάρα πολλές παραλλαγές παραδοσιακών Kerambit, ενδεικτικά:

Kuku Bima: Δυτική Ιάβα
Kuku Hanuman: Δυτική Ιάβα
Kuku Machan: Σουμάτρα, Κεντρική Ιάβα, Μαδούρα
Kerambit Sumbawa: Νησιά Σούμπα
Kerambit Lombok: Νησί Λομπόκ
Lawi Ayam: Δυτική Σουμάτρα



Στην  φύση οι θηρευτές (Predators) έχουν φυσικά όπλα που τους δίνουν υπεροχή (δόντια, νύχια, κτλ.). Ο άνθρωπος καθώς πάντοτε ήταν έξοχος εφευρέτης και χειριστής εργαλείων, αντιστάθμισε την έλλειψη νυχιών με την δημιουργία μαχαιριών για την επιβίωσή του. Το Kerambit κατά μία εκδοχή μιμείται τα νύχια ενός αιλουροειδούς...

Το Kerambit είναι όπλο που χρησιμοποιείται κατεξοχήν στην Φιλιππινέζικη πολεμική τέχνη Kali, καθώς και σχεδόν σε όλα τα μαχητικά συστήματα Silat...

Τα μαχητικά πλεονεκτήματα του Kerambit:

* Ο αφοπλισμός του είναι σχεδόν αδύνατος
* Το δακτυλίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σιδερογροθιά
* Ακόμα και να ανοίξουν τα δάκτυλα δεν πέφτει από το χέρι
* Με περιστροφική κίνηση προκαλεί ισχυρά μαστιγοειδή κοψίματα
* Λόγω της πιστολοειδούς λαβής γίνεται μεγαλύτερη μεταφορά κινητικής ενέργειας (Force Multiplier)
* Γίνεται πολύ καλή εκμετάλλευση της χαλιναγώγησης των μελών του αντιπάλου (Trapping)
* Είναι ιδανικό όπλο για πλήγματα Slashing, Hooking και Ripping

Τα μαχητικά μειονεκτήματα του Kerambit:

* Εύκολα γραπώνεται στα ρούχα, τένοντες, συνδέσμους και οστά
* Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από πολύ κοντινή απόσταση
* Έχει δύσκολη εξαγωγή από θηκάρι
* Έχει κακή απόκρυψη λόγω της καμπυλότητας της λεπίδας

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρα βίντεο που παρουσιάζουν το Kerambit ως ένα παιχνίδι επιδεξιότητας και δίνουν μία εσφαλμένη εικόνα στο ευρύ κοινό! Παρουσιάζουν αναρίθμητες κινήσεις, ενώ η χρήση του είναι λιτή και περιορίζεται σε μία έως τρεις κινήσεις. Επίσης το χρησιμοποιούν μόνο στο δεξί χέρι, ενώ η πραγματική τεχνοτροπία, ως βοηθητικό όπλο, είναι στο αριστερό χέρι. Επιπλέον κινούν το Kerambit γύρω από τους στόχους, ενώ θα πρέπει να γίνεται το ακριβώς αντίστροφο (οι στόχοι μέσω χαλιναγώγησης να κινηθούν προς την λεπίδα) και τέλος παρουσιάζουν συνεχή στριφογυρίσματα της λεπίδας (Spinning) μόνο για εντυπωσιασμό, ενώ στην πραγματικότητα το στριφογύρισμα της λεπίδας γίνεται πρακτικά για δύο λόγους: εφαρμογή προεκτεταμένης λαβής (Extended Grip) και εκτέλεση μαστιγωτικών πληγμάτων...


Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  

Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).

Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html

Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση και τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αρθρογράφου!