Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Επιθέσεις με μαχαίρι

Άρθρο του εκπαιδευτή Ευάγγελου Ζορμπά, πληροφορίες www.jkd.gr
Ο χώρος των μαχητικών τεχνών μαστίζεται από εσφαλμένες και απατηλές αντιλήψεις γύρω από το θέμα των επιθέσεων με μαχαίρι... Πρόσφατη στατιστική ανάλυση σε πάνω από 150 πραγματικές επιθέσεις με μαχαίρι απεικονίζουν την σκληρή πραγματικότητα:

1. Το 71.1% των επιθέσεων με μαχαίρι ξεκινάει με την χρήση του ελεύθερου χεριού του επιτιθέμενου. Αυτό αλλάζει δραματικά την δυναμική της έκβασης της επίθεσης, καθώς και επηρεάζει αρνητικά την αρχική αντίδραση του αμυνόμενου.

Η αρχική αντίδραση του αμυνόμενου γίνεται στο πρώτο οπτικό ερέθισμα που λαμβάνει, που είναι το ελεύθερο χέρι του επιτιθέμενου, και όχι στο μαχαίρι, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε απόκρυψη (Concealment) για να χρησιμοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο. Με το ελεύθερο χέρι ο επιτιθέμενος επιτυγχάνει να διατηρήσει τον αμυνόμενο σε απόσταση ασφαλείας ώστε να μην μπορεί να ελέγξει το χέρι με το μαχαίρι και να μην βρίσκεται σε κατάλληλη θέση να πυγμαχήσει, ως επίσης θα προσπαθήσει με το ελεύθερο χέρι να γραπώσει τον αμυνόμενο κάνοντας την διαφυγή αδύνατη...

Ακόμα, ο επιτιθέμενος με το ελεύθερο χέρι μπορεί να ασκήσει μοχλική μπροστινή πίεση στο σώμα του αμυνόμενου (Leveraging Arm). Στατιστικά πάνω από το 50% των θυμάτων πέφτουν προς τα πίσω στο έδαφος από αυτήν την πίεση... Αυτού του είδους η επίθεση με την χρήση του ελεύθερου χεριού ονομάζεται Prison Yard Rush ή αλλιώς Prison Knife Rush.

Σημειωτέον ότι οι περισσότερες μαχητικές τέχνες συνήθως εξετάζουν σενάρια αντιμετώπισης επίθεσης χωρίς την πρωταρχική χρήση του ελεύθερου χεριού, χωρίς γράπωμα και χωρίς μπροστινή πίεση, προετοιμάζοντας έτσι τον ασκούμενο μόνο για το 28.9% των πιθανών περιπτώσεων επίθεσης...

2. Οι περισσότερες επιθέσεις με μαχαίρι υλοποιούνται σε μορφή ΕΝΕΔΡΑΣ και όχι ΜΟΝΟΜΑΧΙΑΣ. Οι επιτιθέμενοι σπάνια επιδεικνύουν το μαχαίρι πριν την επίθεση. Αντίθετα το διατηρούν σε θέση απόκρυψης μέχρι την τελευταία στιγμή. Στατιστικά το 80% των επιτιθέμενων έχει το μαχαίρι σε απόκρυψη. Οι επιτιθέμενοι αρχικά αποσπούν την προσοχή του θύματος, το εγκλωβίζουν και μετά εξαπολύουν επίθεση από πολύ κοντινή απόσταση με βιαιότητα και αποφασιστικότητα.

Το 70.6% των επιθέσεων με μαχαίρι ξεκινά σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τον αμυνόμενο, με γρήγορο και καταιγιστικό τρόπο, συνήθως με μικρά επαναληπτικά καρφώματα (1-2 καρφώματα το δευτερόλεπτο) κυρίως στην αριστερή πλευρά του σώματος του αμυνόμενου. Αυτού του είδους επίθεση ονομάζεται Sewing Machine ή αλλιώς Prison Shanking. Στατιστικά το 55% των επιθέσεων γίνεται με ταχύτατο καταιγισμό πληγμάτων, ώστε ο αμυνόμενος να μην έχει χρόνο και χώρο αντίδρασης (Reactionary Gap)...
Οι επιθέσεις με μαχαίρι δεν έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, διαρκούν 14 δευτερόλεπτα έως και ένα λεπτό. Κατά μέσο όρο οι περισσότερες επιθέσεις έχουν διάρκεια περίπου 23 δευτερόλεπτα.
Η σκληρή πραγματικότητα για τον αμυνόμενο:

Οι επιθέσεις είναι ξαφνικές και ο αμυνόμενος θα κατακλυστεί από φόβο και επιθετικότητα. Μάλλον δεν θα δει το μαχαίρι πριν την επίθεση και δεν θα μπορέσει να αποφύγει την επίθεση ή να διαφύγει εγκαίρως.

Θα έχει πολύ λίγο χρόνο και χώρο να αντιδράσει και να εξελίξει αντεπίθεση. Πιθανό να μην μπορέσει να αποφύγει το πρώτο ή τα πρώτα πλήγματα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τραυματιστεί. Σε πολλές περιπτώσεις ίσως να μην έχει καν επίγνωση ότι έχει τραυματιστεί ή σε πιο βαθμό.

Δεν θα έχει αρκετό χρόνο εξαγωγής κάποιου αμυντικού όπλου, θα είναι ανισόρροπος και ενδέχεται να πέσει στο έδαφος από την πίεση.

Οι σωματικές κινήσεις θα είναι περιορισμένες λόγω του στρες, θα χαθούν οι λεπτές κινητικές δεξιότητες (Fine Motor Skills) και θα αντικατασταθούν με αδρές κινητικές δεξιότητες (Gross Motor Skills). Κινήσεις ακριβείας θα είναι αδύνατες και πολύπλοκες τεχνικές αυτοάμυνας δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν αποδοτικά.
Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  

Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).

Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html
Facebook: https://www.facebook.com/jkd.gr

Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση και τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αρθρογράφου!