Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ρεαλιστική Αυτοάμυνα

Άρθρο του εκπαιδευτή Ευάγγελου Ζορμπά, πληροφορίες www.jkd.gr
Η φυσική συμπλοκή σε μία κατάσταση πραγματικής αυτοάμυνας δεν έχει καμία σχέση με το αποστειρωμένο περιβάλλον εξάσκησης σε μία σχολή πολεμικών τεχνών! Οι ασκούμενοι σε μία σχολή πολεμικών τεχνών ασκούνται μέσα σε ελεγχόμενα και ασφαλή πλαίσια, με προκαθορισμένα μοτίβα σεναρίων άμυνας, επίθεσης, με κανόνες ασφαλείας και περιορισμούς...  Επίσης το σώμα τους σχεδόν ποτέ δεν βιώνει το σύνδρομο της Μάχης – Φυγής – Παγώματος (Freeze – Flight – Fight Acute Stress Response) γιατί νιώθουν ασφάλεια μέσα στο φιλικό περιβάλλον της προπόνησης και καμία ουσιαστική πραγματική απειλή, έτσι το σώμα τους λειτουργεί με χαμηλούς καρδιακούς παλμούς και αποδίδει τα μέγιστα...

Σε μία αντιμετώπιση πραγματικής απειλής ενεργοποιείται το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (Sympathetic Nervous System) και προετοιμάζει το σώμα για μάχη ή για φυγή ή ακόμα χειρότερα για πάγωμα...

Όταν το σώμα βρεθεί σε 175 bpm και άνω (καρδιακοί παλμοί) ενεργοποιούνται οι γενικές κινητικές δεξιότητες (Gross Motor Skills), όπου το σώμα μπαίνει σε κατάσταση στρες, σε αυτήν την κατάσταση ο εγκέφαλος καταφεύγει σε κάποια από τις 4 κινήσεις στις οποίες είναι πιο εξοικειωμένος με την επανάληψη και την εξάσκηση!

Με λίγα λόγια η συσσώρευση μεγάλου αριθμού τεχνικών αυτοάμυνας τις καθιστά άχρηστες σε κατάσταση επιβίωσης...

Στην σύγχρονη μαχητική τέχνη Jeet Kune Do (Contemporary Jeet Kune Do) αυτές οι 4 κινήσεις (τεχνικές επίθεσεως) είναι οι εξής:

1. Eyes – Χτυπήματα στα μάτια
2. Throat – Χτυπήματα στον λαιμό
3. Groin – Χτυπήματα στα γεννητικά όργανα
4. Shin – Χτυπήματα στις κνήμες


Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  

Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).

Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html

Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση και τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αρθρογράφου!