Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Σεμινάριο Filipino Kali Street Fighting 19 Ιουλίου 2013

Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do διοργανώνει το δεύτερο σεμινάριο Filipino Kali Street Fighting (Μάχη Δρόμου) την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013 με τον εκπαιδευτή Ευάγγελο Ζορμπά!

Στο σεμινάριο θα αναλυθούν οι αρχές και θεωρίες για Preemptive Striking, φυσικές θέσεις ετοιμότητας του σώματος, αποκλιμάκωση και θέσεις ετοιμότητας για first strike, στρατηγική τοποθέτηση των χεριών, αναγνώριση των μαχητικών πεδίων, τακτικές απόσπασης προσοχής, εκτίμηση κινδύνων, οπλοστάσιο για first strike, εργαλεία για secondary strike, ανατομικοί στόχοι χτυπημάτων, blocks, parries, wrist escapes, relocation principle, Gemini principle, παράγοντες προσέγγισης και χρόνου αντίδρασης, επιθετική ροή και εκμετάλλευση των αντιδράσεων του αντιπάλου με προοδευτική προπονητική μεθοδολογία για ουσιαστική αντιμετώπιση street fighting καταστάσεων!

Το σεμινάριο είναι ανοικτό στο ευρύ κοινό σε άτομα άνω των 18 ετών και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

Διάρκεια σεμιναρίου: 2 ώρες (19:00-21:00)

Προτεινόμενος εξοπλισμός: Γάντια MMA και προστατευτική μασέλα

Τιμή σεμιναρίου: 20 Ευρώ
*ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή για τα ενεργά μέλη της Ακαδημίας που ακολουθούν τα ομαδικά προγράμματα της Ακαδημίας

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής από την Ακαδημία!

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην έδρα της Ακαδημίας Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do, διεύθυνση Δήλου 9 (Κάθετη στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής). Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Στάση 9η Φορμίωνος).

Πληροφορίες: Ευάγγελος Ζορμπάς, τηλ.: 6946781911


Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Maphilindo Silat Σιλάτ η πολεμική τέχνη του Guro Dan Inosanto


Το μεγαλύτερο αρχιπέλαγος της γης επεκτείνεται από την Μαλαισία μέχρι την Νέα Γουινέα, αποτελείται από πάνω από 13000 νησιά και εκεί αναπτύχθηκε η θανατηφόρα μαχητική τέχνη Pentjak Silat. Σε αυτό τον γεωγραφικό χώρο μέσα από πολέμους, εμπόριο, μεταναστεύσεις πληθυσμών και πρόσμιξη πολιτισμικών στοιχείων αναπτύχθηκε και μεταλλάχθηκε η τέχνη Σιλάτ από τον 4ο μέχρι τον 20ο αιώνα μΧ, οι επιρροές είναι έντονες από διάφορα μαχητικά συστήματα και προέρχονται από Κίνα, Ινδία, Νεπάλ, Αραβία και Φιλιππίνες.  Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες στυλ της τέχνης στην Ινδονησία, Μαλαισία, Σουμάτρα, Μπαλί και Ιάβα, αυτή την στιγμή θεωρούνται ως πιο αξιόλογα και διαδεδομένα τα εξής: Maphilindo Silat, Haka Kuntao Silat DeThouars, Bukti Negara, Silat Lincah, Mande Muda, Bersilat και Pukulan Serak.  (Pentjak σημαίνει σωματική κίνηση και Silat σημαίνει μάχη, η έκφραση έχει την έννοια της μάχης χρησιμοποιώντας τεχνικές αυτοάμυνας).

Το Pentjak Silat έχει 3 μαχητικούς τομείς:
1.      Pentjak Silat (αυτοάμυνα)
2.      Penjang Gulat (πάλη)
3.      Ujungan (όπλα)

Στον πρώτο τομέα ο ασκούμενος μαθαίνει Djurus (κινήσεις του άνω κορμού και τεχνικές χεριών), Langkas (βηματισμοί), Sambuts (γυμνάσματα δύο ατόμων), Kembangan (ελεύθερη, μη προκαθορισμένη σκιαμαχία shadow-boxing), Sikap’s (στάσεις σώματος), Gerak’s (κινήσεις) και Serangan (επίθεση). Οι στάσεις σώματος και οι κινήσεις διαθέτουν ροή, αρμονία, εκρηκτικότητα και οι κινήσεις μιμούνται διάφορα ζώα όπως: Monyet Μαιμού, Kera Πίθηκος, Harimau Τίγρη, Pamacan Πάνθηρας, Ular Senduk Κόμπρα, Ular Sawa Πύθωνας και Blekok Ερωδιός.

Στον δεύτερο τομέα ο ασκούμενος μαθαίνει πάλη, ρίψεις, έλεγχο του σώματος του αντιπάλου με συνδυασμό γρήγορων καταστρεπτικών χτυπημάτων, λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ότι μία επίθεση μπορεί να είναι μαζική για αυτό ο ασκούμενος μαθαίνει να παλεύει και να μάχεται πολλούς επιτιθέμενους με γρήγορη αποδέσμευση.

Στον τρίτο τομέα ο ασκούμενος μαθαίνει την χρησιμοποίηση διάφορων όπλων όπως: Pisau μαχαίρι, Pedang σπαθί, Cabang τρίαινα, ραβδί, Toya κοντάρι, Kerambit, Keris εγχειρίδιο, Sarong (ύφασμα), σχοινί κ.α.  Καθώς μαθαίνει να χρησιμοποιεί διάφορα αντικείμενα από το γύρω περιβάλλον ως όπλα σε καταστάσεις αυτοάμυνας.  Στο Pentjak Silat πρώτα ο ασκούμενος μαθαίνει άοπλη μάχη και μετά όπλα, σε αντίθεση με τα Φιλιππινέζικα μαχητικά συστήματα όπου συνήθως πρώτα μαθαίνει όπλα και μετά άοπλη μάχη.

Αν και κάθε στυλ Pentjak Silat διαφέρει από άλλα παρόμοια στυλ σε ορολογία, τεχνοτροπία και φόρμες, όλα τα στυλ Pentjak Silat διαθέτουν τα εξής κοινά σημεία και αρχές:

1. Kerojok, είναι η προετοιμασία του μαχητή στην αποτελεσματική αντιμετώπιση πολλαπλών μαχητών, μαζικών επιθέσεων και η χρησιμοποίηση θανατηφόρων τεχνικών για την εξουδετέρωσή τους.

2. Sepok Depok, είναι λακτίσματα όπου εκτελούνται όταν ο ασκούμενος βρίσκεται κάτω στο έδαφος. Κυρίως παρουσιάζονται τέτοιου είδους τεχνικές σε στυλ από την Σουμάτρα, σε αυτό τον γεωγραφικό χώρο οι βροχοπτώσεις είναι πολύ έντονες και το έδαφος πάντοτε είναι ολισθηρό και λασπώδες με αποτέλεσμα όλες οι συμπλοκές να καταλήγουν στο έδαφος. Με αυτό το σκεπτικό οι μαχητές του Pentjak Silat προτιμούν να βρίσκονται στο έδαφος και να λακτίζουν καταστροφικά τον αντίπαλο παρά να βρεθούν σε κατάσταση πάλης.

3. Χρησιμοποίηση χτυπημάτων με αγκώνες, με το κεφάλι, με ανοικτή παλάμη, με την κόψη της παλάμης, με τις γροθιές, foot trapping, ρίψεις και τεχνικές κλειδωμάτων παρουσιάζονται σε στυλ από την Ιάβα.

4. Sarong, είναι ένα παραδοσιακό ύφασμα που προέρχεται από το Μπαλί και το φοράνε γύρω από την μέση όλοι οι ασκούμενοι στο Pentjak Silat, χρησιμοποιείται σε τεχνικές αφοπλισμού, πνιγμού, καθήλωσης και ελέγχου.

5. Hit-Trapping, στιγμιαίος έλεγχος των μελών του αντιπάλου (hand & foot trapping) για την προετοιμασία εκτέλεσης ισχυρών χτυπημάτων, οι ασκούμενοι χρησιμοποιούν δύο βασικά γυμνάσματα για την επίτευξη αυτού του ελέγχου: Kilet (sticky hands) και Kaki Nempel (sticky feet).

6. Γυροσκοπική Περιστροφή, είναι η μετακίνηση και η περιστροφή του σώματος του αντιπάλου για πρόκληση απώλειας ισορροπίας και ρίψης, χρησιμοποιούνται αρχές μηχανικής σώματος για την επίτευξη αυτού του στόχου.

7. Συνεχής Ροή, αδιάκοπη ροή χτυπημάτων και σωματικής κίνησης. Ο ασκούμενος μαθαίνει να μην επανατοποθετεί σε μία αρχική θέση τα όπλα του (χέρια, πόδια, μαχαίρι) μετά από την ολοκλήρωση μίας αρχικής επίθεσης, αλλά την συνέχιση διαφορετικών χτυπημάτων και αποκρούσεων σε άλλες γραμμές επίθεσης.

8. Καταστροφές (Destructions), ο ασκούμενος μαθαίνει να καταστρέφει με την χρησιμοποίηση του αγκώνα, πήχη, γροθιάς και κόψη της παλάμης οποιουδήποτε εισερχόμενου χτυπήματος από τον αντίπαλο. Έτσι επιτυγχάνεται η μείωση της μαχητικής ικανότητας του αντιπάλου και η δημιουργία ανοίγματος για αντεπίθεση.

9. Εξάλειψη του κινδύνου, ο ασκούμενος μαθαίνει για την ασφαλή του διαφυγή από μία συμπλοκή να εξασφαλίζει ότι ο αντίπαλος έχει εξουδετερωθεί αποτελεσματικά, ώστε να είναι ανίκανος για μία άμεση αντεπίθεση.  

Εκτός από την μαχητική πλευρά του Pentjak Silat που ονομάζεται Bela Diri (αυτοάμυνα), υπάρχει και η αγωνιστική πλευρά της τέχνης που ονομάζεται Olah Raga πρόκειται για την διοργάνωση πρωταθλημάτων επίδειξης δεξιοτήτων και μαχητικών αγώνων.

Οι προπονήσεις διεξάγονται συνήθως με παραδοσιακά ενδύματα και υπό τον ήχο παραδοσιακής μουσικής Gamelan Gendang για σεβασμό και συνέχιση της παράδοσης.  Η τέχνη Pentjak Silat παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθιση στην Ευρώπη κυρίως στην Ολλανδία όπου υπάρχουν δεκάδες σχολές και στυλ, καθώς και στο Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία. 

Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  
Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος). 
Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Τι είναι η Μαχητική Τέχνη Jeet Kune Do;


Η μαχητική Τέχνη Jeet Kune Do (Way of the Intercepting Fist) δημιουργήθηκε από τον θρυλικό Bruce Lee.  Αποτελεί μία σύγχρονη πολυμορφική μαχητική τέχνη με στόχο την ρεαλιστική εξοικείωση του μαχητή σε όλα τα πεδία μάχης (Ranges: Kicking, Punching, Trapping, Standing Grappling, Ground Fighting) και στην ανάπτυξη των μαχητικών δεξιοτήτων μέσω ουσιαστικής τεχνογνωσίας και έκθεση σε σύγχρονες προπονητικές μεθόδους.

Η μαχητική θεωρία του JKD (Jeet Kune Do) διδάσκεται με επιστημονική τεκμηρίωση, ανάλυση και κατακερματισμό των επιμέρους παραγόντων που την διέπουν.  Τίποτα δεν θεωρείται απόλυτα δεδομένο και μέσο αυτής της συνεχούς "αμφισβήτησης" προωθείται η απρόσκοπτη αναζήτηση πιο αποδοτικών μεθόδων.  Σε τελική ανάλυση το JKD είναι μία επιστήμη "επίλυσης προβλημάτων και μαχητικής διαπαιδαγώγησης" και μπορεί να οριστεί ως: "Χρησιμοποιώντας καμία οδό σαν οδό, κανένα περιορισμό σαν το μόνο περιορισμό". 

Η μαχητική Τέχνη JKD διαθέτει επίσημη ύλη (Jun Fan Arts), η ύλη απαρτίζεται από ένα σύμπλεγμα τεχνικών, γυμνασμάτων, προπονητικών μεθόδων και θεωριών όπου αποτελεί το θεμελιώδες οπλοστάσιο του μαχητή.  Οι προπονήσεις διεξάγονται με την μορφή cross-training, equipment-training (γάντια στόχοι, Thai pads, σάκοι κτλ.) και δίνεται έμφαση στο συχνό sparring του ασκούμενου (με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό).

Ο Bruce Lee άντλησε και μετάτρεψε στοιχεία από συνολικά 26 μαχητικά συστήματα όπως: Western Boxing, Western Fencing, French Savate, Japanese Judo, Japanese Jiu-jitsu, Western Wrestling, Muay Thai, Burmese Bando, διάφορα Βόρεια και Νότια στυλ Kung-Fu.  O Dan Inosanto μετέπειτα πρόσθεσε συμπληρωματικά στοιχεία από Filipino Kali, Filipino Panantukan, Brazilian Jiu-jitsu, Shoot Wrestling και Maphilindo Silat.

Η ύλη πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
1.Τεχνικές χτυπημάτων με τα χέρια και τους αγκώνες
2.Τεχνικές λακτισμάτων και χτυπημάτων με τα γόνατα
4.Τεχνικές πνιγμών και ασφυξίας
5.Πάλη (όρθια και εδάφους), ρίψεις, τεχνικές takedown και sweeping
7.Ανορθόδοξες τακτικές (Kina Mutai)

Κάθε ασκούμενος έχει διαφορετικό σωματότυπο και μαχητικές ικανότητες, μέλημα της τέχνης του JKD είναι ο εντοπισμός των μαχητικών μειονεκτημάτων κάθε ασκούμενου και η ενίσχυση των αθλητικών δεξιοτήτων (Attributes).  Ο Bruce Lee θεωρούσε ότι ο μαχητής δεν πρέπει να είναι απλώς ένας καλός τεχνίτης, αλλά ένας ολοκληρωμένος αθλητής με υψηλές δεξιότητες (συγχρονισμός, χρονισμός, αντοχή, κιναισθητική αντίληψη, εκρηκτικότητα, ακρίβεια, ρυθμός, σωματική και εγκεφαλική ταχύτητα κτλ.). 

Οι ασκούμενοι ακολουθούν ως καθοδηγητική γραμμή τα εξής: οικονομία ενέργειας, απλότητα, αμεσότητα, αποδοτικότητα, σωστή μηχανική σώματος, συνεχόμενη ροή και αρμονική μετάβαση από ένα μαχητικό πεδίο σε ένα άλλο κτλ.  Ένας ασκούμενος στο JKD προετοιμάζεται στο να μπορεί να αντιμετωπίσει μαχητές από άλλες μαχητικές τέχνες, ο Bruce Lee και ο Paul Vunak παρατήρησαν ότι σε αληθινές οδομαχίες κάποιος χάνει συνήθως για 2 κύριους λόγους:
1) Χαμηλές δεξιότητες πχ. Ένας μαχητής υστερεί σε σωματική αντοχή,
2) Άγνοια για το μαχητικό πεδίο του αντιπάλου πχ. Ένας μαχητής εξειδικευμένος σε λακτίσματα, αλλά με μηδαμινή εμπειρία σε μάχη εδάφους.

Στο JKD οι ασκούμενοι είναι πάρα πολύ προσαρμοστικοί και αντιλαμβάνονται την τεχνοτροπία του αντιπάλου άμεσα, έτσι παρασύρουν τον αντίπαλο σε άλλα πεδία όπου έχουν περισσότερες πιθανότητες και επιδεξιότητα.

Η μαχητική Τέχνη του JKD είναι συνεχώς εξελισσόμενη και προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής, άξιοι συνεχιστές της Τέχνης όπως ο Dan Inosanto, Paul Vunak, Burton Richardson έβαλαν τις δικές τους πινελιές ενισχύοντας την αποδοτικότητα της Τέχνης καθώς και προσδίδοντας μία ποικιλομορφία μέσα από το δικό τους πρίσμα.

Η εκπαίδευση στο JKD είναι προοδευτική και μπορεί να παρομοιαστεί  σαν την εκμάθηση που είχαμε στο σχολείο. Πρώτα ο ασκούμενος μαθαίνει την αλφαβήτα (στάση σώματος, απλά χτυπήματα με τα χέρια και αποκρούσεις), ύστερα μαθαίνει να γράφει λέξεις και προτάσεις (προχωρημένες τεχνικές), ύστερα μαθαίνει να γράφει ενότητες (ελεύθερες τεχνικές), ύστερα μαθαίνει γραμματική και συντακτικό (γυμνάσματα, θεωρίες, στρατηγικές και sparring).  Όπως ένας μαθητής γίνεται αυτοδύναμος στο να μπορεί να γράψει μόνος του εκθέσεις, έτσι και ο ασκούμενος στο JKD έχει πάρει όλα τα εφόδια για να μπορεί να μάχεται.  Έπειτα ο μαθητής πάει στο πανεπιστήμιο να εξειδικευτεί όπου έχει κλίση, το ίδιο ισχύει για τον ασκούμενο στο JKD, εντοπίζουμε την μαχητική κλίση του ασκούμενου και την ενισχύουμε, εδώ το ταξίδι της αυτοανακάλυψης μόλις αρχίζει...

Το JKD είναι μία εξελικτική διαδικασία και όχι ένα προιόν, το JKD είναι η προσωπική έκφραση του ατόμου και αυτό δεν μπορεί να διδαχτεί. Αυτό που μπορεί να διδαχτεί και διδάσκεται είναι οι αρχές (Principles) και οι ιδέες (Concepts) που θα οδηγήσουν τον ασκούμενο στην απελευθέρωση από την στείρα απομίμηση μαχητικών τεχνικών. 

Ο ασκούμενος ακολουθεί 2 παράλληλες πτυχές της Τέχνης:
1)Self-preservation. Ο ασκούμενος εξασκείται στην αποδοτική αυτοάμυνα, ως πρώτο στόχο.
2)Self-perfection. Ο ασκούμενος εξασκείται στην βελτίωση και τελειοποίηση των μαχητικών ιδιοτήτων του, μέσω εξελιγμένων γυμνασμάτων.

Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  

Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).

Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html

Ο οδηγός του Bruce Lee

Ο Bruce Lee δημιούργησε ένα οδηγό τεσσάρων βημάτων για την επίτευξη της προσωπικής διαφώτισης του ανθρώπινου πνεύματος (4 αρχές που μπορούν πραγματικά να περιγράψουν το νόημα της Μαχητικής Τέχνης Jeet Kune Do):

Αναζήτησε την δική σου εμπειρία.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, σκέφτεται, συλλογίζεται, πράττει διαφορετικά.  Δεν υπάρχουν έτοιμες "μαγικές συνταγές" που μπορεί να εφαρμοστούν από όλους τους ανθρώπους στον ίδιο βαθμό. Η αναζήτηση προσωπικών εμπειριών είναι ο μόνος τρόπος αφύπνισης και εξύψωσης της συνειδητότητας!

Απορρόφησε ότι είναι χρήσιμο.

Στην ζωή μας πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε όλων των ειδών γνώσεων, δίχως παρωπίδες και κρίνοντας ότι είναι χρήσιμο και μας αντιπροσωπεύει να το ενσωματώνουμε σαν βίωμα!

Απέρριψε ότι είναι άχρηστο.

Δίχως ενδοιασμούς και ηθικούς φραγμούς ότι θεωρούμε ότι δεν μας αντιπροσωπεύει ή η λειτουργικότητα είναι μηδαμινή (Φυσικά μετά από ανάλυση και σκέψη) το βάζουμε στην άκρη και προχωρούμε ακάθεκτα στην ζωή μας!

Πρόσθεσε ότι είναι πραγματικά δικό σου.

Το προσωπικό στοιχείο, η αυτοδημιουργία είναι στοιχεία που αναδεικνύουν τις ψυχικές δυνάμεις του ατόμου και συμβαδίζουν με τον ψυχισμό που το διακατέχει.  Είναι η επισφράγιση της γνώσης μέσα από το προσωπικό πρίσμα, η είσοδος προς την ελευθερία, στην αυτοβούληση, στον αυθορμητισμό και αποτελεί την εγγύηση για μία αρμονική και ήρεμη ζωή!

Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  

Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).

Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html

Jeet Kune Do η Μαχητική Τέχνη του θρυλικού Bruce Lee



Η Μαχητική Τέχνη Jeet Kune Do (Τζιτ Κουν Ντο) αποτελεί δημιούργημα του ιδιοφυή και χαρισματικού Bruce Lee (Μπρους Λη) και του Dan Inosanto.  Είναι επίσημα αναγνωρισμένη τέχνη και καταχωρήθηκε στην Ομοσπονδία Kuoshu της Κίνας, στις 27 Μαρτίου 1981.  Το Jun Fan Gung Fu είναι ο θεμέλιος λίθος από όπου το Jeet Kune Do (JKD) εξελίσσεται, αν το JKD είναι ένας τρόπος σκέψης, έρευνας και πειραματισμού, τότε οι τέχνες Jun Fan είναι το πρωταρχικό όχημα για να οδηγηθεί κάποιος εκεί.  Στο διάστημα 1964-1973 ο Bruce Lee με την βοήθεια του Dan Inosanto (έχοντας το ρόλο του βασικού καταλύτη) ερεύνησαν όλα τα μαχητικά συστήματα που μπορούσαν να ανακαλύψουν.  Ανάμεσα σε εκατοντάδες τέχνες επέλεξαν στοιχεία, τεχνικές, μεθόδους προπονήσεων, γυμνάσματα, θεωρίες ή απλώς ιδέες από 26 τέχνες που αποτέλεσαν την βάση του JKD και ένα πλέγμα τεχνικών που δίνει τα απαραίτητα εφόδια σε ένα μαχητή.

Υπάρχει η παρεξηγημένη αντίληψη ότι το JKD είναι απλά μία εκλεκτική πρόσμιξη τεχνικών από διάφορες τέχνες, στην πραγματικότητα ο Bruce Lee χρησιμοποίησε αλληλένδετες τεχνικές από διάφορα συστήματα, που ευνοούν την άμεση, αρμονική μετάβαση από τέχνη σε τέχνη, από δομή σε δομή, από πεδίο σε πεδίο κατά την διάρκεια της μάχης και έχουν πλήρη συνοχή μεταξύ τους, αποδοτικότητα, ροή και οικονομία ενέργειας.

Μετά το θάνατο του Bruce Lee το 1973 συνεχίστηκε ο εμπλουτισμός της Τέχνης από τον άξιο συνεχιστή Dan Inosanto, προσθέτοντας στοιχεία από Filipino Kali, Penjack Silat κ.α.  Ακόμα και σήμερα, οι επόμενες γενεές εκπαιδευτών που στελεχώνουν την Τέχνη, συνεχίζουν αυτή την διαδικασία πειραματιζόμενοι σε τέχνες όπως Brazilian Jiu Jitsu, Sambo, ROSS, Shoot Wrestling κ.α.  Όπως καταλαβαίνετε το JKD δεν πρόκειται για μια στάσιμη στείρα τέχνη, αλλά για μια συνεχώς εξελισσόμενη και προσαρμοζόμενη ζωντανή Τέχνη!  Η εκμάθησή της είναι μια συνεχόμενη διαδικασία αυτοανακάλυψης και πειραματισμού, μια διαδικασία δίχως τέλος....  Το JKD αποφεύγει τον μιμητισμό και δογματισμό, πρώτιστη προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος, η προσωπική έκφραση και όχι ένα μαζικό προϊόν, η δημιουργία ενός απελευθερωμένου, αυθόρμητου και αυτόβουλου ατόμου. Ενισχύεται η προσαρμοστικότητα και η εξοικείωση του μαχητή σε όλα τα πεδία της μάχης (Λακτίσματα, Γροθιές, Παγιδεύσεις, Πάλη) καθώς και η κατάρτιση για την δημιουργία υψηλής ικανότητας μαχητών, για την αντιμετώπιση ρεαλιστικών street fighting καταστάσεων!

Η μαχητική θεωρία του JKD διδάσκεται με επιστημονική τεκμηρίωση, ανάλυση και κατακερματισμό των επιμέρους παραγόντων που την διέπουν.  Τίποτα δεν θεωρείται απόλυτα δεδομένο και μέσο αυτής της συνεχούς "αμφισβήτησης" προωθείται η απρόσκοπτη αναζήτηση πιο αποδοτικών μεθόδων.  Σε τελική ανάλυση το JKD είναι μία επιστήμη "επίλυσης προβλημάτων" και μπορεί να οριστεί ως: "Χρησιμοποιώντας καμία οδό σαν οδό, κανένα περιορισμό σαν το μόνο περιορισμό". 

Ο Bruce Lee ήταν μία αναμφισβήτητη ιδιοφυή προσωπικότητα, μία πτυχή που αγνοεί ο περισσότερος κόσμος είναι ότι ο Lee είχε σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και είχε δημιουργήσει μία σύνθετη προσωπική φιλοσοφία κοσμοθεώρησης και προοπτικής του κόσμου που μας περιβάλλει.  Σημαντικές επιρροές στις εσωτερικές του αναζητήσεις για την  διαμόρφωση των φιλοσοφικών του αξιωμάτων ήταν οι: Lao-Tzu, Chuang-Tzu, Tzu-Yeh, Sun-Tzu, Buddha, Shankara, Confucius, Baruch Spinoza, Rene Descartes, David Hume, Σωκράτης, Ηράκλειτος και γενικότερα οι Αρχαίοι Έλληνες Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι!  Οι κυριότερες όμως επιρροές του ήταν οι: Alan Watts, Judi Krishnamurti, οι αδερφοί Suzuki και ο Πλάτωνας!  Συμπτωματικά  ο Lee  έζησε σε μία εποχή κοσμοϊστορικών αλλαγών στο χώρο της Φιλοσοφίας  και φυσικά δεν έμεινε ανεπηρέαστος.  Ο Alan Watts  ήταν ο πρώτος Δυτικός, εκείνη την εποχή, που προσπάθησε να αναλύσει φιλοσοφία Zen μέσα από το πρίσμα του Δυτικού πολιτισμού, Ο Judi Krishnamurti μιλούσε για την απελευθέρωση του ανθρώπινου πνεύματος...  Ο Lee είχε μανία με τα βιβλία και η βιβλιοθήκη του ήταν πλουσιότατη σε τέτοιου είδους αναγνώσματα, ακόμα διέθετε σε ηχητικές κασέτες τις διαλέξεις του Alan Watts!

Είχε κυριευτεί σε τέτοιο βαθμό με την μελέτη φιλοσοφίας, όπου σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό στο Πανεπιστήμιο του διαφώνησε με ένα καθηγητή του σε ένα θέμα ανάλυσης Koan από Zen, o Lee έφυγε από το έδρανο του, πήγε και ανέβηκε μπροστά στην έδρα του καθηγητή, και μπροστά στα έκθαμβα μάτια του καθηγητή του και των συμμαθητών του άρχισε να αναλύει την δική του εκδοχή στο ζήτημα!!!

Η Μαχητική Φιλοσοφία του Bruce Lee, την οποία είχε ονομάσει JKD, ασχολείται με το άτομο, την προσωπική έκφραση, την στιγμιαία και αρμονική προσαρμοστικότητα στην ζωή του ανθρώπου, μέσα από αυτή την διαδικασία, ο Lee πίστευε, ότι κάποιος μπορεί να ξεπεράσει την "αντιπαλότητα" οποιασδήποτε μορφής (ανασφάλεια, άγχος, εγωισμός κτλ.)

Κλείστε τα μάτια σας για ένα λεπτό και προσπαθήστε να ΜΗΝ κάνετε καθόλου σκέψεις...  Αδύνατο!!! Ακατάπαυστα περνάνε παρορμήσεις, ασυνάρτητες, συναισθηματικές και κάποιες λογικές ελεγχόμενες σκέψεις.  Το Wu-Hsin (No-mindedness) είναι μία κατάσταση όπου προσπαθούμε να μετριάσουμε αυτήν την υπερβολική πνευματική προσπάθεια! Έναυσμα για αυτό το σκεπτικό αποτέλεσε το παράδειγμα μέσα στους διάλογους του Πλάτωνα, όπου δύο άλογα τραβάνε μία άμαξα σε δύο αντίθετες πλευρές, κρατώντας την ακίνητη. Μεταφορικά σημαίνουν την πόλωση του Συναισθηματικού και Λογικού Νου, με αποτέλεσμα την ακινησία του πνεύματος!  Για να επιτευχθεί το Wu-Hsin χρειάζεται το Wu-Wei (non-striving) η αποβολή της υπερβολικής συνειδητότητας και υπερανάλυσης! Αφήνοντας τον εαυτό μας να δρα ελεύθερα, με πράξεις πηγαίες, αυθόρμητες, γεμάτο δυναμισμό, φέροντας την σφραγίδα του πραγματικού εαυτού μας!  Όπως ένα φύλλο δένδρου πέφτει στο νερό και σχηματίζονται κύκλοι, έτσι πρέπει να είναι ο Νους μας, σε ροή, αρμονική ισορροπία και δίχως αντίσταση!

Ο σύγχρονος άνθρωπος βλέπει τα πάντα μέσα από το πρίσμα του Εγώ, για αυτό το λόγο περνάει κρίσεις σε σχέσεις φιλίας, ανθρώπινης επαφής, σχέσης με το άλλο φύλλο, εργασίας κτλ.  Η ανθρώπινη επαφή στην αγνή της μορφή είναι σπάνια, ηθικές αξίες και ιδανικά έχουν αλλοιωθεί, ο Lee έλεγε δίνοντας έμφαση ότι: "Το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο είναι να μπορείς να εκφράσεις ειλικρινά τον εαυτό σου..."  Σκεφτείτε το!  Πίστευε ότι η ζωή είναι μία συνεχόμενη διαδικασία συσχέτισης.  Ο άνθρωπος ζει μέσα σε σχέσεις και μέσα από τις σχέσεις αναπτυσσόμαστε και εξελισσόμαστε!  Σχέσεις δύο συνανθρώπων, συζύγων, γονέων-παιδιών ολοκληρώνουν το άλλο μισό κομμάτι που λείπει από τον εαυτό μας.  Οι εμπειρίες που αποκομίζουμε μέσα από αυτές τις σχέσεις διαμορφώνουν την ιδιοσυγκρασία και μας επιμορφώνουν.  Το να ζεις, να νοιώθεις, να αισθάνεσαι, να αναλύεις, να κρίνεις είναι πιο σημαντικό και ουσιώδες από το απλώς να πράττεις.  Η συναίσθηση ότι κάθε στιγμή της ζωής πρέπει να την απολαμβάνουμε, γιατί είναι μοναδική, ανεπανάληπτη και απόλυτα προσωπική!

Ο Lee θεωρούσε την φύση του Νερού σαν τον απόλυτο αντικατοπτρισμό των ιδιοτήτων ενός μαχητή και προπαντός ενός ανθρώπου!  Το Νερό είναι η πιο μαλακή ουσία στην Γη που μπορεί να διεισδύσει μέσα σε σκληρότερες ουσίες, δεν μπορούμε να το πιάσουμε  στο χέρι μας, αντιδρά αρμονικά όταν το αγγίξουμε, χωρίς να αντιδρά και παίρνει το σχήμα το σχήμα οπουδήποτε δοχείου το βάλουμε μέσα. Μεταφορικά η προσαρμοστικότητα, η μη αντίδραση, η ροή, η ευκαμψία, η υποχωρητικότητα, η διεισδυτικότητα είναι έννοιες που για τον Lee αποτέλεσαν αξιώματα για να χτίσει το JKD!

Στο JKD δεν είναι το πόσα έχεις μάθει, αλλά πόσα έχεις απορροφήσει από αυτά που έχεις μάθει. Δεν είναι το πόση γνώση έχεις αποκομίσει, αλλά το τι πραγματικά μπορείς να εφαρμόσεις είναι που μετράει.  Το να ΕΙΣΑΙ αξίζει περισσότερο από το να ΚΑΝΕΙΣ!  Ο Lee θεωρούσε το JKD την Τέχνη της Ψυχής!  Η δημιουργία στην Τέχνη είναι το ψυχικό ξεδίπλωμα της προσωπικότητας, η επίδραση της, είναι η εμβάθυνση της προσωπικής διάστασης της ψυχής.  Η Τέχνη του JKD  είναι απλά η απλοποίηση, το να ΕΙΣΑΙ ο εαυτός σου, σκοπός είναι η εκμηδένιση του Εγώ, ο έλεγχος και το ξεπέρασμα των εσωτερικών παρορμήσεων, προϊόντα των ενστίκτων της αυτοεπιβίωσης, όπως ο θυμός, η οργή, το μίσος, ο φόβος...  Η εκμάθηση στο JKD  δεν είναι θέμα αναζήτησης γνώσης ή συσσώρευσης ιδανικών λύσεων, είναι η ανακάλυψη των αιτιών της αγνοίας μας...

Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  

Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).

Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html