Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Δυτική Πυγμαχία και Φιλιππινέζικες Πολεμικές Τέχνες

Άρθρο του εκπαιδευτή Ευάγγελου Ζορμπά, πληροφορίες www.jkd.gr


Ιστορικά οι Φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες (Kali, Arnis, Eskrima) επηρέασαν καταλυτικά την εξέλιξη της Δυτικής Πυγμαχίας από το 1898 και μετέπειτα, όταν μετά από τον πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Ισπανίας, οι Αμερικανοί εγκαταστάθηκαν στις Φιλιππίνες και βοήθησαν στην αναδιοργάνωση του στρατού (Αμερικανοί αξιωματικοί και Φιλιππινέζοι στρατιώτες), το χόμπυ των Αμερικανών ήταν η πυγμαχία και έως τότε είχαν την κλασσική θέση ετοιμότητας Sullivan Stance (Φωτογραφία αριστερά όπου εμφανίζεται ο John Sullivan), ενώ οι Φιλιππινέζοι είχαν πιο αποδοτικές στάσεις και τεχνικές προερχόμενες από τις οπλικές πολεμικές τέχνες τους, η στάση τους ήταν πιο κλειστή για να προστατεύουν ζωτικούς στόχους από επιθέσεις με μαχαίρια. Οι Αμερικανοί υιοθέτησαν αυτές τις νέες για αυτούς ιδέες και έτσι ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στην Δυτική Πυγμαχία. 
Η Φιλιππινέζικη πυγμαχία έχει διάφορες ονομασίες όπως Panantukan, Suntukan, Mano-Mano, Kamot KamotPangamut, Filipino ''Dirty'' Boxing και Blade Boxing...

Στις παρακάτω φωτογραφίες εμφανίζεται ο διάσημος Φιλιππινέζος παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Gabriel ''Flash'' Elorde (1935-1985) σε πυγμαχική θέση ετοιμότητας False Lead (Αριστερό πόδι μπροστά και ο άνω κορμός με κλίση αριστερά ώστε να εμφανίζεται μπροστά το δεξί χέρι), μία καθαρά μαχητική θέση των Φιλιππινέζικων πολεμικών τεχνών και κυρίως της Φιλιππινέζικης Πυγμαχίας Panantukan!
Ο διάσημος Φιλιππινέζος παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Gabriel ''Flash'' Elorde (1935-1985) ήταν ασκούμενος στις Φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες με εκπαιδευτή του τον Venancio ''Anciong'' Bacon και πήρε την κινησιολογία των ποδιών (Footwork) από τον πατέρα του ''Tatang'' Elorde που ήταν πρωταθλητής Φιλιππινέζικων πολεμικών τεχνών στην πόλη Cebu. Σημειωτέον ο Elorde ήταν Southpaw πυγμάχος (Πυγμαχική στάση με το δεξί χέρι και πόδι μπροστά). Η κινησιολογία του Elorde υιοθετήθηκε από πάρα πολλούς πυγμάχους συμπεριλαμβανομένων και του φίλου του Muhammad Ali (Cassius Clay), ο Bruce Lee ήταν φανατικός οπαδός του Muhammad Ali και είχε κάνει εκτενή μελέτη στην κινησιολογία του, όπως και με την σειρά του την είχε μελετήσει και ο διάσημος Φιλιππινέζος πυγμάχος Manny Pacquiao!
Ο Φιλιππινέζος παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Ceferino Garcia (1906-1981) εισήγαγε στην Δυτική Πυγμαχία την τεχνική του πυγμαχικού χτυπήματος Bolo Punch, η οποία τεχνική αργότερα έγινε πιο γνωστή από τον Κουβανό πυγμάχο Kid Gavilan. Ο Garcia στα νιάτα του δούλευε σε φάρμες με ζαχαρότευτλα και χρησιμοποιούσε το εργαλείο Bolo (ματσέτα), το οποίο χρησιμοποιείται ως όπλο στις Φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες και υιοθέτησε τις ίδιες κινήσεις με το όπλο πυγμαχικά!
Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  

Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).

Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html
Facebook: https://www.facebook.com/jkd.gr

Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση και τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αρθρογράφου!

Code Red Defense