Άρθρο του εκπαιδευτή Ευάγγελου Ζορμπά, πληροφορίες www.jkd.gr
Το Colt Model 1911 ήταν δημιούργημα ενός πολύ ικανού ανθρώπου, του John Moses Browning, που είναι ο πατέρας πολλών σύγχρονων πυροβόλων όπλων. Το πιστόλι σχεδιάστηκε για να καλύψει τις απαιτήσεις του Αμερικάνικου στρατού, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του εναντίων των Moros στις Φιλιππίνες, είχε δει τα 0.38 περίστροφα που χρησιμοποιούσε να είναι ανίκανα να σταματήσουν τους επιτιθεμένους Φιλιππινέζους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ματσέτες. Συστήθηκε μια επιτροπή υπό το συνταγματάρχη John T. Thompson (εφευρέτη του υποπολυβόλου Thompson) και το συνταγματάρχη Louis A. La Garde, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο στρατός χρειαζόταν ένα πυρομαχικό διαμετρήματος 0.45", για να παράσχει επαρκή ικανότητα ακινητοποίησης (stopping power). Στο μεταξύ, ο John Browning που εργαζόταν για την Colt, είχε σχεδιάσει ήδη ένα ημιαυτόματο πιστόλι, διαμετρήματος παρόμιου με το σημερινό .38 Super (σε ότι αφορά τις διαστάσεις).
Όταν ο στρατός ανήγγειλε το ενδιαφέρον του για ένα νέο όπλο χειρός, ο Browning επανασχεδίασε το πιστόλι του με βάση ένα πυρομαχικό διαμετρήματος 0.45 " με σφαίρα 230gr FMJ, και υπέβαλε το πιστόλι στο στρατό για αξιολόγηση.
Στη διαδικασία επιλογής, που άρχισε στο 1906 με όπλα που υποβλήθηκαν από την Colt, την Luger, την Savage, την Knoble, την Bergmann, την White-Merrill και την Smith & Wesson, η σχεδίαση του Browning επιλέχτηκε, μαζί με το όπλο της Savage. Εντούτοις, ο Αμερικάνικος στρατός πίεσε για μερικές δοκιμές λειτουργίας, οι οποίες αποκάλυψαν ότι κανένα από τα δύο πιστόλια δεν είχε την επιθυμητή τελειότητα. Το Ordnance Department όρισε μια σειρά περαιτέρω δοκιμών και αξιολογήσεων, που οδήγησαν τελικά στο διορισμό μιας επιτροπής επιλογής, το έτος 1911.
Ο Browning ήταν αποφασισμένος να αποδείξει την ανωτερότητα του πιστολιού του, έτσι πήγε στο Χάρτφορντ (έδρα της Colt) για να εποπτεύσει προσωπικά την παραγωγή του όπλου. Εκεί συνάντησε το Fred Moore, ένα νέο υπάλληλο της Colt με τον οποίο συνεργάστηκε στενά προσπαθώντας να σιγουρευτεί ότι κάθε μέρος που παρήχθη για τα όπλα που θα υποβάλλονταν για δοκιμή ήταν απλά το καλύτερο δυνατό. Τα παραχθέντα όπλα υποβλήθηκαν πάλι για την αξιολόγηση, στην επιτροπή. Ενα εξοντωτικό τέστ έγινε στις 3η Μαρτίου 1911. Το κάθε όπλο έπρεπε να ρίξει 6000 φυσίγγια. Ανά 100 πυροβολισμούς το πιστόλι θα επιτρεπόταν για να κρυώσει για 5 λεπτά. Μετά από κάθε 1000 φυσίγγια, το πιστόλι θα καθαριζόταν και θα λαδωνόταν. Μετά τα 6000 φυσίγγια, το πιστόλι θα δοκιμαζόταν με παραμορφωμένα φυσίγγια (κοντύτερα ή μακρύτερα του κανονικού). Το όπλο θα οξυδωνόταν έπειτα σε οξύ ή θα βυθιζόταν σε άμμο και λάσπη και μετά θα υποβαλλόταν σε μερικές ακόμα δοκιμαστικές βολές.
Το πιστόλι του Browning πέρασε ολόκληρη τη σειρά δοκιμών χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ήταν το πρώτο πυροβόλο όπλο που έριξε 6.000 βολές, ένα ρεκόρ που καταρίφθηκε το 1917, από το πολυβόλο του Browning που έριξε 40.000 βολές!!!!
Η έκθεση της επιτροπής αξιολόγησης που δημοσιοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 1911 έλεγε:
Μεταξύ των δύο πιστολιών (Colt και Savage), η επιτροπή ήταν της άποψης ότι το Colt είναι ανώτερο, επειδή είναι περισσότερο αξιόπιστο, περισσότερο ανθεκτικό, αποσυναρμολογείται ευκολότερα για να αντικατσταθούν τα μέρη του, και είναι μεγαλύτερης ακριβείας.
Στις 29 Μαρτίου 1911, το σχεδιασμένο από τον Βrowning και κατασκευασμένο από την Colt πιστόλι επιλέχτηκε ως το επίσημο όπλο χειρός των Ένοπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, και ονόμαστηκε Model 1911.
Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).
Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).
Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας).
Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.
Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html
Facebook: https://www.facebook.com/jkd.gr
Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση και τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αρθρογράφου!