Άρθρο του εκπαιδευτή Ευάγγελου Ζορμπά, πληροφορίες www.jkd.gr
Σε μία αντιμετώπιση πραγματικής απειλής ενεργοποιείται το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (Sympathetic Nervous System) και προετοιμάζει το σώμα για μάχη ή για φυγή ή ακόμα χειρότερα για πάγωμα...
Ο αμυντικός μηχανισμός του παγώματος (Freeze) υπάρχει σε όλα τα θηλαστικά, στον άνθρωπο είναι ριζωμένος στον ερπετοειδή εγκέφαλο (Reptilian Brain), που αποτελεί ένα από τα τρία μέρη του τρισυπόστατου ανθρώπινου εγκεφάλου (Triune Brain). Αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί αποδοτικά στα θηλαστικά στην αντιμετώπιση αρπακτικών εχθρών. Κάποια αρπακτικά τρώνε μόνο φρέσκια λεία και δεν είναι πτωματοφάγα, έτσι το θηλαστικό προσποιείται ότι είναι νεκρό και το αρπακτικό το αποφεύγει. Επίσης κάποια θηλαστικά μένουν ακινητοποιημένα για να μην στοχοποιηθούν οπτικά, καθώς και σε πολλές περιπτώσεις μένουν ακινητοποιημένα για να μην νοιώσουν απειλούμενα τα αρπακτικά και θεωρήσουν ότι υπάρχει επιθετική κινητικότητα.
Ο άνθρωπος σε μία αντιμετώπιση πραγματικής απειλής ενδέχεται να παγώσει, να νοιώσει ακινητοποιημένα τα άκρα του, ανικανότητα ομιλίας ή ακόμα και να προκληθεί λιποθυμία... Στην καθημερινότητα βιώνει συνεχώς το σύνδρομο του παγώματος (Freeze) και το σύνδρομο της φυγής (Flight) με πράξεις αναβλητικότητας και αποφυγής. Για παράδειγμα το πρωί δεν θέλουμε να ξυπνήσουμε και να σηκωθούμε γρήγορα από το κρεβάτι, στην θάλασσα διστάζουμε να μπούμε γρήγορα μέσα στο νερό φοβούμενοι το κρύο νερό, στην ζωή διστάζουμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, τις αναβάλλουμε συνεχώς και δεν παίρνουμε ρίσκα...
Ο ερπετοειδής εγκέφαλος (Reptilian Brain) είναι υπεύθυνος για την αντίδραση του ανθρώπου: μάχη, φυγή ή πάγωμα.
Το λιμπικό ή μεταιχμιακό σύστημα (Limbic System), που αποτελεί το δεύτερο μέρος του τρισυπόστατου ανθρώπινου εγκεφάλου (Triune Brain) είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα του ανθρώπου, την ένταση, το τι και πως θα νοιώσεις καθώς και το τι εν τέλει θα κάνεις (θα ξυπνήσεις ή θα παραμείνεις στο κρεβάτι, θα μπεις στο νερό στην θάλασσα ή όχι).
Ο νέο-φλοιός (Cerebral Neocortex), που αποτελεί το τρίτο μέρος του τρισυπόστατου ανθρώπινου εγκεφάλου (Triune Brain) είναι υπεύθυνο για την εκλογίκευση του ανθρώπου, την εύρεση εξήγησης ή δικαιολογίας (πρέπει να ξυπνήσω γιατί πρέπει να πάω στην εργασία μου, βρίσκω προφάσεις και δικαιολογίες για να αναβάλλω χρονικά μία απόφαση ζωής).
Οι πεποιθήσεις μας και οι προσδοκίες μας εμπλέκονται στο κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι που θα συμβεί, ένα αναπάντεχο γεγονός ή πρόβλημα και το κατά πόσον θα μπούμε σε αντίδραση μάχης ή φυγής ή παγώματος, καθώς και το πώς θα νοιώσουμε και πώς θα αντιδράσουμε.
Οι άνθρωποι δυστυχώς ακολουθούν ένα μοντέλο αντιδραστικής νοοτροπίας (Reactive Mindset), είναι ευθυνόφοβοι, αποδίδουν τις ευθύνες σε τρίτους, δεν κυνηγούν τους στόχους τους, υποσκάπτουν την αυτοπεποίθησή τους, υποτιμούν τον εαυτό τους, παρουσιάζουν ψεύτικη εικόνα του εαυτού τους, κάνουν τα πάντα την τελευταία στιγμή, προσπαθούν να μην ξεχωρίσουν από την μάζα και εκεί βρίσκεται η ρίζα της αναβλητικότητας, στο ότι έχουν βολευτεί και φοβούνται να βγούν από αυτό το ψευτο-βόλεμα...
Ο Sijo Bruce Lee, δημιούργησε την σύγχρονη μαχητική τέχνη Jeet Kune Do με απότερο σκοπό ο ασκούμενος της τέχνης να εκμηδενίσει το Εγώ (Freudian Ego) και να υιοθετήσει στην ζώη του προνοητική νοοτροπία (Proactive Mindset) στην οποία ο άνθρωπος έρχεται να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να ξαναπάρει τη θέση του κυβερνήτη του πλοίου της ζωής του, κατανοώντας ότι το κάθε τι, κρύβει μια επιλογή και τις συνέπειές της, είτε αυτές είναι καλές, είτε κακές...
Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).
Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).
Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας).
Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.
Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html
Facebook: https://www.facebook.com/jkd.gr
Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση και τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αρθρογράφου!